Brčko: Nivo vodostaja rijeke Save i pritoka u porastu

  Rijeka Sava, kao i pritoke na području BDBiH imaju tendenciju rasta, istaknuto je na kolegiju Vlade koji je održan jutros, a na kojem su razmatrane najnovije informacije o stanju na terenu usljed obilnijih kiša.

  Rijeka Sava (Foto: Vlada BDBiH)

  Novinar: Adis Mujdanović

  Nivo vodostaja rijeke Save na mjernoj jedinici u Šamcu od jučer u isto doba porastao je za 100 cm i trenutno iznosi 367 cm, saopćeno je iz Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Rijeka Sava, kao i pritoke na području BDBiH imaju tendenciju rasta, istaknuto je na kolegiju Vlade koji je održan jutros, a na kojem su razmatrane najnovije informacije o stanju na terenu usljed obilnijih kiša.

  Prema izvještaju Odjela za javnu sigurnost, jučer popodne je zbog pojačanih padavina u podmajevičkom kraju došlo do naglog porasta pritoka rijeke Save.

  Stoga je u mjesnim zajednicama Štrepci, Gornji Zovik, Islamovac i Rašljani došlo do otežane putne komunikacije usljed manjih izlivanja i nanosa na putevima. Odjel za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu vrši sanaciju nastalih oštećenja.

  Povišen je i vodostaj rijeke Tinje koja je jutros izlila u mjesnoj zajednici Prijedor na mostu, kao i u Poljacima i Donjoj Skakavi.

  Povišen je i vodostaj rijeke Brke. Na području BDBiH nema prekida putne komunikacije kao ni poplavljenih kuća.

  Na kolegiju Vlade istaknuto je da se redovne mjere odbrane od poplava proglašavaju na 650 cm nivoa vodostaja rijeke Save te da za sada nema potrebe za time.

  Istaknuto je da je Štab Civilne zaštite, kao i nevladin sektor, u stanju pripravnosti te da stoje na raspolaganju građanima za eventualne intervencije, kao i da se posebno obrati pažnja na potrebe starih, bolesnih i iznemoglih osoba.

  Građanima su dostupni besplatni brojevi telefona 121 i 123. Najnovije informacije sa terena Vlada BDBiH će razmatrati sutra na sjednici.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty eight − = 65