Brčko: “Neolit” priprema nominaciju tri kulturna dobra za listu UNESCO-a

Neolit je identificirao tri kulturna dobra na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine čiji opstanak je značajno ugrožen urbanim načinom života, te smatra da svojim značajem zavrjeđuju pažnju međunarodnih institucija.

Foto: Neolit Brčko

Novinar: Adis Mujdanović

Centar za arheološka i etnografska istraživanja “Neolit” iz Brčkog priprema nominaciju tri kulturna dobra za reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESCO).

Neolit je identificirao tri kulturna dobra na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine čiji opstanak je značajno ugrožen urbanim načinom života, te smatra da svojim značajem zavrjeđuju pažnju međunarodnih institucija.

“Radi se o narodnom stvaralaštvu specifičnom za prostor Posavine i Podmajevice. Dva kulturna dobra predstavljaju zajednički stvaralački elemenat tri nacionalne zajednice i odnose se na djelatnost ljudskog umijeća, čiji su efekti značajni (specifični) za stanovništvo ovog prostora. Treće kulturno dobro predstavlja specifikum srpskog naroda i predstavlja religioznu simboliku na pravoslavnim grobljima”, naveo je u izjavi za Otisak.ba predsjednik Neolita Milorad Ćirković.

On je kazao da će u koordinaciji sa državnim institucijama ispoštovati procedure prijave za nominaciju kulturnih elemenata.

Prvi korak je prijava za preliminarnu otvorenu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa pri Ministarstvu civilnih poslova BiH.

“Nematerijalna kulturna baština na međunarodnom nivou je prepoznata kao bitna i vitalna odrednica očuvanja kulturnog identiteta zajednica (jezik, narodni običaji, muzika, ples, igre, zanat, narodna predanja, narodna vjerovanja). Svjetski je globalni trend da u svim državama svi narodi traže svoje identitetske elemente koji ih razlikuju od onih drugih. Svi žele imati specifikum svog naroda”, pojasnio je Ćirković.

Naglasio je da proces nominacije dovodi do očuvanja kulturne raznolikosti, ljudske kreativnosti, tolerancije i prožimanja među kulturama.

“Osnovni smisao UNESCO-ove konvencije je identifikacija i zaštita kulturnih elemenata od uništenja i izumiranja, što predstavlja nenadoknadiv gubitak za čovječanstvo. Urbani način života upravo doprinosi toj pojavi”, upozorio je on.

Kazao je da UNESCO podstiče aktivnosti identifikacije i u slučaju potrebe pruža hitnu podršku zaštiti ugroženih kulturnih elemenata u državama koje su verificirale konvenciju.

“Pojedini narodi ulažu veliki novac, velike potencijale i ljudske resurse u istraživanje svog naslijeđa. Velika je promocija, čast i turistička dobit kada naša tradicija i običaju postanu dio svjetskog kulturnog naslijeđa”, naglasio je Ćirković.

Istakao je da u Distriktu ima više primjera koji govore da je došlo do odumiranja i uništenja tradicionalnih ljudskih umijeća i zanata, a da nisu simbolično zaštićeni i konzervirani kao spomenik i učesnik industrijskog razvoja.

Za primjere je naveo kovačke radnje kod Bolnice i u Sandićima, te izradu grnčarije na grnčarskom kolu kod “Čede lončara”.

“Prije devet godina smo inicirali 12 kulturnih elemenata radi nominacija sa ovog našeg prostora, ali nije bilo razumijevanja od više institucija i političkih predstavnika. Danas 2019. godine mnogi od tih elemenata sa našeg prijedloga se nalaze na UNESCO-ovoj zaštićenoj listi ili su u postupku kandidature, npr. krsna slava i dr.”, rekao je predsjednik Neolita.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

sixty two + = sixty four