Brčko: Ne očekuju mnogo od mjera Vlade, privrednici tvrde da nema budućnosti bez kapitalnih investicija

  Jelenko Ilić (Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija)

  Nakon što su polovinom godine razmatrali stanje u privredi Brčko distrikta i učinak podsticaja poslanici Skupštine donijeli su proteklih dana odluku o usvajanju mjera za unapređenje poslovnog ambijenta.

  Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredu Brčko distrikta, rekao je da je jedna od glavnih mjera donošenje strategije razvoja Distrikta do 2026. i da je taj dokument u izradi, kao i da u najkraćem periodu treba donijeti zakon o poslovnim zonama.

  S ciljem jačanja konkurentnosti brčanske privrede i stvaranja uslova za privlačenje domaćih i stranih poslovnih inicijativa ovaj zakon usvojen je nedavno u prvom čitanju, a ovih dana će na javnu raspravu.

  – Očekujem da ćemo nakon toga usvojiti ovaj zakon kako bi konačno do kraja godine mogli urediti tu oblast. Tu je i nekoliko zakona iz oblasti poreza. Treba izmjeniti Zakon o porezu na dohodak da bi povećali neoporezivi dio dohotka, kako bi plate u realnom sektoru mogle bar minimalno porasti. Neophodno je izmjeniti i Zakon o porezu na dobit, jer su ranije utvrđene određene zlupotrebe pravnih subjekata koji rade u Brčko distriktu, a ne plaćaju ovdje poreze – rekao je Gudeljević.

  Obeshrabreni

  Privrednici Brčko distrikta ne očekuju mnogo od usvojenih mjera.

  Jelenko Ilić, predsjednik Privredne komore i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Brčko distrikta, kaže da su one gotovo beznačajne za trenutak u kome se brčanska privreda nalazi.

  – Mjere su uopštene, nisu praktične, a stanje u privredi je katastrofalno. Ljudi ne vide perspektivu ovdje i odlaze, a za par godina sve ove i druge mjere će biti nepotrebne ako ovdje ne bude građana – kaže Ilić, koji se gotovo četiri decenije bavi vlastitom prozvodnjom.

  Smatra da je neophodno preduzeti radikalne mjere i da to svakako nisu izmjene i dopune Zakona o dohotku, koje će omogućiti povećanje plata od svega 20 do 30 KM.
  – Ovdje više nisu u pitanju samo niske plate. U posljednje dvije godine upitan je cjelokupni ambijent za život, jer su i građani i privrednici u potpunosti izgubili vjeru i nadu u bolji život. Politika je napravila ambijent koji nas je sve potpuno obeshrabrio. Ukoliko se ne donesu radikalne mjere i na drugačiji način ne usmjere sredstva u privredu i poljoprivredu, ukoliko se ne otvore kapitalne investicije i smanji birokratski aparat, mi nemamo budućnost – kaže Ilić.

  Administracija

  I Željko Antić, privrednik i poslanik SNSD u Skupštini Distrikta, kaže da bi privreda morala biti u središtu pažnje svih institucija i da administracija mora biti efikasnija.

  – Prije svega treba poboljšati uslove dobijanja građevinskih dozovola. Treba ubrzati porcedure, jer one ovdje traju beskonačno. Imamo situacije u kojima pojedina pravna, pa čak i fizička lica po nekoliko mjeseci ne mogu dobiti građevinske dozvole. Stoga bi Vlada i Skupština trebale otkočiti usvajanje prostornih i regulacionih planova – kaže Antić.

  Sporost u rješavanju predmeta u brčanskoj administraciji razlog je zbog koga je nedavno gradonačelnik Brčkog Siniš Milić zatražio upravni nadzor nad radom svih odjeljenja u Vladi Distrikta.

  – Ima mnogo pritužbi pravnih lica i građana. Neprihvatljivo je da se na rješavanje zahtjeva čeka do 7 mjeseci i zatražio sam da upravna inspekcija izvrši nadzor u pogledu blagovremenosti odgovora na zahtjeve građana i pravnih lica – rekao je Milić.

  Iako je riječ o opsežnom poslu on očekuje da će se vrlo brzo vidjeti efekti jer će, kako je istakao, i sama najava upravnog nadzora mnoge zabrinuti i podstaći ih da rade svoj posao.

  Ubrzati procedure

  Među mjerama za poboljšanje poslovnog ambijenta navodi se ubrzanje projekta i javnih investicija, ažuriranje liste projekta atraktivnih za nove ulagače, usklađivanje ponude radne snage na tržištu rada i potreba privrede i uspostavljnje jednošalterskog sistema registracije.

  – Mislim da mi na šalterima nemamo mnogo zahtjeva koji čekaju. Zbog ukupnog ambijenta uopšte nemamo novih zahtjeva za otvaranje firmi pošto niko od privrednika ne zna šta ga sutra čeka – upozorava Jelenko Ilić.

  Autor: Cvijeta Kovačević
  Izvor: Srpskainfo.com (06.11.2019)

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six × one =