Brčko: Nakon višesatne rasprave data saglasnost na Finansijski plan JZU “težak” 29,6 miliona KM

  Sinoć je Skupština okončala zasjedanje po dnevnom redu za 40. redovnu sjednicu koja je započela jučer ujutro.

  Foto: Skupština Brčko distrikta BiH

  Novinar: Adis Mujdanović

  Nakon višesatne rasprave, sinoć je na 40. redovnoj sjednici Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dala saglasnost na Finansijski plan Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ za 2019. godinu “težak” 29,6 miliona KM.

  Iako dvije nadležne skupštinske komisije ili nisu raspravljale po ovom pitanju ili su predložile da se vrati na doradu, ovaj plan je ipak dobio saglasnost.

  Plan predviđa više do 21 milion maraka na plaće zaposlenih u JZU, što je za nezavisnog zastupnika Branislava Markovića prihvatljivo, ali je predložio da se načine uštede na određenim stavkama kako bi se renovirale prostorije Odjela pedijatrije u Bolnici.

  S obzirom na to da je Marković doktor opće prakse u Službi hitne medicinske pomoći JZU, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Admir Mujkanović zatražio je očitovanje o sukobu interesa nadležne skupštinske komisije, koja je potvrdila da se radi o sukobu interesa.

  Mujkanović smatra da postoje određeni problemi u brčanskom zdravstvu, ali da o njima na sjednici Skupštine ne može govoriti dr. Marković.

  Nezavisni zastupnik Adnan Drapić kazao je da komisija čiji je on predsjedavajući nije za Finansijski plan JZU jer se u njemu ne nalaze sredstva za javnu apoteku, o čijem pokretanju se Skupština pozitivno izjasnila još prije nekoliko godina.

  Suad Burić iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP) kritizirao je činjenicu da u zdravstvu nije predviđeno povećanje plaća, iako se ide ka tome u ostalim javnim institucijama u Distriktu.

  Pejo Mendeš iz Hrvatske seljačke stranke – braća Radić (HSS) predložio je povećanje novčanih sredstava za zdravstvo kao jednu od prioritetnih oblasti za svaku lokalnu zajednicu.

  Predsjednik Skupštine Esed Kadrić (SDA) rekao je da problem u zdravstvu nije finansijski, nego da treba raditi na disciplini, te da se dogovorom treba okončati natezanje između JZU i Fonda zdravstvenog osiguranja.

  Istakao je da ljudi u brčanskom zdravstvu nisu inventivni, da treba da se smanje troškovi za liječenje građana van Distrikta, da se racionaliziraju materijalni troškovi.

  Foto: Skupština Brčko distrikta BiH

  Završena 40. redovna sjednica

  Sinoć je Skupština okončala zasjedanje po dnevnom redu za 40. redovnu sjednicu koja je započela jučer ujutro.

  Zastupnici su razmatrali i u drugom čitanju usvojili više zakona. Donesen je Zakon o fiskalnom registru koji će omogućiti upravljanje svim poreznim i neporeznim davanjima.

  Prema riječima Mate Lučića, direktora Direkcije za finansije, od ukupno 171 vrste davanja, više od pola neporeznih davanja nemaju nikakvu svrhu i bit će ukinuta.

  Doneseni su zakoni o izmjenama i dopunama zakona o Direkciji za finansije, Trezoru i Poreznoj upravi, koji su usvojeni sa amandmanima koji su precizirali da direktori ovih institucija mogu obnoviti mandat samo jednom, odnosno da mogu biti direktori najviše u dva mandata koji traje četiri godine.

  Zastupnici su izglasali i zakone o izmjenama i dopunama zakona o krivičnom postupku i pravnim osoba koje osniva Distrikt.

  Usvojen je Izvještaj o izvršenju budžeta za period od 1. januara do 30. septembra 2018. godine, Program rada Direkcije za finansije, kao i Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja Distrikta za 2017. godinu te Plan revizije za 2019. godinu.

  Skupština je donijela dvije odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju dijela puta u mjesnoj zajednici Trnjaci i pristupnog puta u mjesnoj zajednici Gornje Dubravice.

  Odloženo je razmatranje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima u prvom čitanju, te nacrta zakona o službenicima i namještenicima u Skupštini i advokatskoj djelatnosti u drugom čitanju.

  Za narednu sjednicu Skupštine odloženo je i razmatranje Specijalnog izvještaja Ombudsmena BiH o izgledu, upotrebi i zaštiti državnih, odnosno službenih obilježja BiH, kao i informacije o realizaciji kapitalnih projekata, skupštinskih zaključaka, renoviranju operacione sale i subvenciji građanima za potrošnju vode u ruralnim dijelovima.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × one =