Brčko: Najavljen program u okviru obilježavanja Dana 108/215. VMB Brčko Armije RBiH

  U okviru obilježavanja, sutra (utorak, 14. maj, 17h) će biti otvorena Izložba „Domovina u srcu“ u prostorijama Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko, u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine i saradnji sa Drugim pješadijskim (rendžerskim) pukom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Piše: Azra Bijedić

  U petak, 17. maja, u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine se obilježava 27. godišnjica od formiranja 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije Republike BiH.

  Tim povodom danas je u prostorijama Udruženja demobilisanih boraca ARBiH 1992-1995 u Brčkom najavljen program u okviru obilježavanja ovog datuma.

  Izložba „Domovina u srcu“

  U okviru obilježavanja, sutra (utorak, 14. maj, 17h) će biti otvorena Izložba „Domovina u srcu“ u prostorijama Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko, u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine i saradnji sa Drugim pješadijskim (rendžerskim) pukom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

  Izložba će biti otvorena od 14. do 19. maja u terminu od 9-19 sati.

  Amir Sinanović (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  „Ovim putem pozivam sve građane Distrikta da posjete Izložbu, veoma je zanimljiva i prije svega prikazuje tekovine Odbrambeno-oslobodilačkog rata, a sadrži najviše eksponata sa našeg prostora“, poručio je u ime Koordinacije boračkih udruženja ARBiH, Amir Sinanović.

  Tevhid, polaganje cvijeća u čast poginulih boraca i šehida i Svečana akademija

  U petak, 17. maja, sa početkom u 12 časova, u Džamiji u Gornjem Rahiću, održat će se Tevhid šehidima i poginulim borcima ARBiH, a nakon toga, u 14 časova zakazano je polaganje cvijeća i vijenaca poginulim borcima i šehidima na Šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću.

  U 17 časova će se vršiti polaganje cvijeća i na Centralnom spomen-obilježju u Brčkom, a u 18 časova je predviđeno održavanje Svečane akademije u prostorijama Doma Islahijeta.

  Safet Bahor (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  „Akademija će iznijeti sve bitne događaje iz rata od 1992. do 1995. i ono što je radila naša brigada, koja je zasigurno jedna od najboljih u Armiji RBiH“, kazao je Safet Bahor, također ispred Koordinacije boračkih udruženja.

  Literarni konkurs za učenike osnovne i srednje škole

  Također je ovim povodom raspisan i Konkurs za najbolji literarni rad na temu „Samo da rata ne bude“, za učenike osnovne (od 5-9. razreda) i srednje škole.

  Konkurs je otvoren 15. aprila, a zatvara se 15. maja, dok će se pobjednici proglasiti 17. maja na Svečanoj akademiji.

  Nagrade su 200 konvertibilnih maraka za prvo mjesto, 150 KM za drugo i 100 KM za treće, a nagradni fond je obezbijedila Koordinacija boračkih udruženja Armije RBiH. Svi učesnici, pored zahvalnica, će dobiti i po jednu knjigu, koje su donirali sami književnici.

  Eldina Dervišević (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  „Pozivam učenike koji se još nisu prijavili, a pišu i imaju volju da se njihov glas čuje i pročita da se prijave na Konkurs. Radove će ocjenjivati stručna komisija, sastavljena od tri nastavnika jezika i dva člana Koordinacije“, poručuje Eldina Dervišević, koordinator ovog projekta.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × one = eight