Brčko: Mladež HDZ-a organizirala predavanja o prevenciji raka dojke i grlića maternice

  Autor: Ivana Pirić

  U organizaciji Mladeži HDZ-a BiH, Organizacije za Brčko distrikt BiH, sinoć je prigodnim predavanjem u Napretkovom domu obilježen mjesec ružičastih vrpci, koji važi za mjesec borbe protiv raka dojke.

  Predavači su brčanski ginekolozi i onkolozi, prim. dr. Slavko Nikić, prim.dr. Stanislav Mihajlović i doc. dr. Begzudin Ahmetović.

  Doktor Mihajlović istaknuo je da se i u Brčkom, kao i i u ostatku svijeta, bilježi porast oboljelih od ove bolesti, stoga su, kako je naveo, prevencija i redoviti pregledi najučinkovitiji način zaštite od raka dojke.

  “Rak dojke je ubjedljivo najčešći karcinom kod žena. Svaka deveta žena u svijetu oboli od karcinoma, dok je tamo gdje je bolest nasljednja to i češće. Važno je znati šta je karcinom i protiv njega se boriti, i to samopregledima, ali i pregledima kod ljekara svake godine”, rekao je, između ostalog, dr. Mihajlović.

  HPV virus – uzročnik raka grlića maternice

  Doktor Ahmetović bazirao se na predavanje o raku grlića maternice, kao zloćudne bolesti koju po učestalosti nadmašuje samo rak dojke. Naveo je da ova bolest danas pogađa najčešće žene izmešu 35 i 50 godina, te da su državni programi, jako slabo razrađeni u nerazvijenim i zemljama u razvoju među kojima je i naša zemlja, mogu utjecati na potpuno izliječenje bolesti. Također, Ahmetović je govorio o značaju prevencije, koja može dovesti do toga da se širenje bolesti svede na najmanju mjeru.

  Dr. Ahmetovićević predavao je i o HPV virusu, različitih tipova, koji se prenosi spolnim kontaktom, gdje zaražen muškarac virus prenosi na ženu, što će reći da u najširem smislu rak grlića maternice predstavlja spolno prenosivu bolest.

  Predsjednik HDZ-ove brčanske Mladeži Šimo Filipović zadovoljan je odzivom gostiju, najavivši još ovakvih predavanja.

  Pored brojnih žena predavanju su nazočili prim. dr. Borislav Đulabić, zamjenik direktora JZU “Zdravstveni centar” i Miodrag Todorović, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja.

  Izvorno objavljeno: 09.10.2019. u 10:50

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  3 × = twenty one