Brčko: Mještani sedam MZ traže da se poništi odluka Skupštine o lokaciji za CUO

  Ovu inicijativu danas je na konferenciji za medije u foajeu brčanskog Doma kulture predstavio Slavko Marković, predsjednik Inicijativnog odbora za zaštitu interesa građana grupe MZ, koji je naglasio da su mještani izrevoltirani odlukom Skupštine.

  Fotoreporter: Kristian Bilić (Otisak.ba)

  Novinar: Adis Mujdanović

  Mještani sedam brčanskih mjesnih zajednica (MZ) traže da se poništi odluka Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine o prihvatanju lokacije Kladje (Donji Rahić) za izgradnju centra za upravljanje otpadom (CUO).

  Navode da su, polazeći od zajedničkih interesa te uočavajući nebrigu viših institucija ove lokalne zajednice, MZ i Udruženje Povratak pokrenuli inicijativu za zaštitu interesa građana.

  Pozivaju se na Arhušku konvenciju o pristupu informacijama, učešću javnosti u odlučivanju i pristupu pravdi u okolišnim pitanjima, koju je BiH ratificirala 2008. godine i koja se odnosi i na upravljanje otpadom.

  Potpisnici ove inicijative zahtijevaju od Vlade i Skupštine Distrikta te ostalih učesnika u donošenju konačne odluke o trajnoj lokaciji CUO da:

  1. Ponište navedenu odluku Skupštine.
  2. Organiziraju javno predstavljanje rezultata studije firme “DvokutPro” iz Sarajeva.
  3. Provedu javnu raspravu o planu izgradnje CUO prije usvajanja bilo kakve konačne odluke.
  4. Naprave studiju za procjenu utjecaja CUO na zdravlje i životnu sredinu navedenih MZ i šire koja bi trebala uključiti i društveni aspekt utjecaja.
  5. Naprave program saniranja potencijalnih štetnih utjecaja po ove MZ i šire, a koji će uključivati, između ostalog:
  a. Izgradnju mreže vodosnabdijevanja za ove MZ iz izvorišta Stjepkovica.
  b. Izgradnju kanalizacione mreže sa prečistačima za područje sliva potoka Kolobara, Grbavica, Lukavac i drugih na koje ovaj CUO imaj utjecaj.
  c. Plan zapošljavanja stanovništva MZ koje su pod direktnim utjecajem.

  “Tek nakon toga možemo prihvatiti usvajanje konačne odluke o izgradnji CUO na bilo kojoj lokaciji, što smatramo da bi zahtijevale i sve druge MZ da se kojim slučajem ovaj CUO planira na njihovom području. Potpisnici će poduzeti sve demokratske aktivnosti u cilju zaštite interesa, uvažavajući i interese šire zajednice”, stoji u inicijativi.

  Izrevoltirani odlukom Skupštine

  Ovu inicijativu danas je na konferenciji za medije u foajeu brčanskog Doma kulture predstavio Slavko Marković, predsjednik Inicijativnog odbora za zaštitu interesa građana grupe MZ, koji je naglasio da su mještani izrevoltirani odlukom Skupštine.

  “Mi sumnjamo da će to biti jednostavno odlagalište smeća koje se nalazi skoro u centru grada. Ono se nalazi između vodotokova koji se ulijevaju u Tinju i Tinjom u Savu, iznad bunara za napajanje vodom grada i okoline. Svi vodotokovi su povezani lateralnim kanalima koji su povezani od ‘60-ih godina radi odvodnjavanja poljoprivrede. Kada bi došlo do katastrofe to bi išlo u sve vodotokove”, upozorio je on.

  Istakao je da su mještani ovih sedam MZ spremni da plate veću cijenu za odvoz smeća i da se ono vozi na deponiju u Bijeljini.

  “U mnogim zajednicama se ne pravi deponija u centru grada, nigdje se ne stavlja uzvodno, nego nizvodno. Ovo šteti zemljištu, mnogi drže stoku ovdje, obrađuju zemlju. Zna se šta se desi kad teški metali dođu u zemljište, to niko ne očisti. Trebali su nam predočiti šta hoće da rade i na koji način, mi bi to možda i prihvatili”, izjavio je Dubravko Barišić.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × = eighty one