Brčko: Konferencija o jačanju internacionalizacije u visokom obrazovanju

  Rezultati koji su ostvareni na ovom projektu koji je finansiran iz programa Erasmus plus su analiza stanja internacionalizacije i priznavanja kvalifikacija u javnom visokom obrazovanju, izrada strategije za internacionalizaciju i modela za priznavanje kvalifikacija i njegovo usvajanje na univerzitetima, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Brčko distrikta BiH Siniše Milića, koji je prisustvovao ovoj konferenciji.

  Foto: Kabinet gradonačelnika BDBiH

  Novinar: Adis Mujdanović

  Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo u Brčkom danas je počela dvodnevna završna konferencija međunarodnog projekta „Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju BiH” koji je tokom tri godine realiziran na osam javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini.

  Rezultati koji su ostvareni na ovom projektu koji je finansiran iz programa Erasmus plus su analiza stanja internacionalizacije i priznavanja kvalifikacija u javnom visokom obrazovanju, izrada strategije za internacionalizaciju i modela za priznavanje kvalifikacija i njegovo usvajanje na univerzitetima, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Brčko distrikta BiH Siniše Milića, koji je prisustvovao ovoj konferenciji. On je naglasio da je Distrikt zainteresiran za unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja.

  „Svjesni smo da ozbiljnog napretka ne može biti bez uključivanja akademske zajednice i podrške iz tog segmenta. Mi ovdje imamo želju da u perspektivi gradimo i svoj vlastiti javni univerzitet, ali dok se to ne desi zainteresovani smo za saradnju sa svim univerzitetima koji postoje i egzistiraju na ovom području i razgovaramo o unapređenju kvaliteta nastave, naročito o uvođenju novih studijskih programa koji će pratiti savremene trendove. Upravo ova konferencija će ponuditi smjernice kako nastupati u daljnjem periodu“, kazao je Milić.

  Šef Odjela za obrazovanje u brčanskoj Vladi Senad Osmanović čestitao je Ekonomskom fakultetu na organizaciji današnjeg događaja koji je značajan za razvoj kvaliteta visokog obrazovanja.

  „Prisustvo velikog broja delegacija iz Evropske unije i zemalja okruženja potvrđuje činjenicu kvaliteta Ekonomskog fakulteta, ali i činjenicu opredijeljenosti Vlade Brčko distrikta BiH za osnivanje javnog univerziteta. Napomenut ću da je ove godine u budžetu izdvojeno 30.000 konvertibilnih maraka za izradu elaborata, također prepreke koje su bile u radu postojećih visokoškolskih ustanova na ovom području su otklonjene, tako da smo uspjeli stvoriti ambijent za širenje i razvijanje visokog obrazovanja. Imamo geografski položaj i imamo politički položaj da možemo ostvariti značajne rezultate“, rekao je Osmanović.

  Dekan Ekonomskog fakulteta Srđan Lalić kazao je da se nada da će završetak konferencije biti pozitivan na korist svih državnih univerziteta u BiH.

  „Konkretno za naš fakultet, a vjerujem i za sve ostale fakultete koji egzistiraju na prostoru BiH, u interesu je razvoj studijskih programa. Povezivanje našeg fakulteta s drugim prestižnim fakultetima iz EU-a i kreiranje modernih studijskih programa je na zadovoljstvo naših budućih studenata, a vjerujem da ćemo u bliskoj budućnosti biti i svjedoci gdje će se na Fakultetu izvoditi jedan studijski program na engleskom jeziku“, kazao je Lalić.

  Koordinator projekta „Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju BiH” Geert de Lepeleer rekao je da će na konferenciji biti prikazana integracija internacionalnih politika u okviru strategija javnih univerziteta u BiH i značaj kompletnog procesa internacionalizacije za strateški razvoj univerziteta u BiH.

  On je istakao da je razvijen i model priznavanja diplome za ljude koji dolaze na kraći ili duži boravak u inostranstvo, koji je potpuno u skladu s Lisabonskom konvencijom o priznavanjima diploma i koji je usvojen na nivou svih univerziteta i ministarstava u BiH.

  Pored predstavnika Distrikta, dvodnevnoj konferenciji prisustvovat će i predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH, predstavnici projekta, predstavnici univerziteta u BiH, kao i privatnih visokoškolskih ustanova. Nastavak konferencije održat će se sutra u 9:30 sati u amfiteatru Ekonomskog fakulteta, navedeno je u saopćenju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty ÷ = three