Brčko: Kadrić sazvao redovnu sjednicu Skupštine, na dnevnom redu budžet

  On je predložio da se na dnevnom redu nađu dvije tačke koje se tiču usvajanja budžeta za ovu godinu.

  Foto: Otisak.ba / Arhiva

  Novinar: Adis Mujdanović

  Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić sazvao je 44. redovnu sjednicu ovog zakonodavnog organa za srijedu, 27. mart sa početkom u 10 sati.

  On je predložio da se na dnevnom redu nađu dvije tačke koje se tiču usvajanja budžeta za ovu godinu:

  1. Razmatranje i usvajanje Prijedloga budžeta Brčko distrikta BiH za 2019. godinu – izvjestilac gradonačelnik
  2. Razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o izvršenju Budžeta Brčko distrikta BiH za 2019. godinu – po hitnom postupku.

  Nesuglasice

  Šefovi zastupničkih klubova u Skupštini nisu se prošli četvrtak usaglasili oko dnevnog reda 44. redovne sjednice koja je prvobitno trebala da se održi 28. marta.

  Nakon što je prekinuo pripremni sastanak, Kadrić je tada rekao da će učiniti sve da se u skladu s Poslovnikom održi redovna sjednica Skupštine.

  „Neslaganja ima zbog redovne sjednice koja treba prethoditi vanrednoj, a ogleda se u tome da li zakon koji predviđa osnivanje zavoda za izgradnju u amandmanskoj fazi treba da se nađe na narednoj sjednici. Neki prijedlozi upućuju na to da taj zakon treba uvrstiti u dnevni red nakon usvajanja budžeta, i zato se ne možemo usaglasiti oko dnevnog reda redovne sjednice“, pojasnio je on.

  Dodao je da se po Poslovniku o radu Skupštine redovna sjednica mora održati i da neće dopustiti kršenje Poslovnika.

  „Nećemo dopustiti da se krši Poslovnik. Ovo je konsultativni sastanak u funkciji pomoći predsjedniku da se formira dnevni red, a po Poslovniku predsjednik Skupštine ima mandat da sam formira dnevni red“, rekao je, dodajući da će se o njemu zastupnici izjašnjavati na plenarnom zasjedanju.

  Vanredna sjednica

  Za ovu sedmicu najavio je i vanrednu sjednicu Skupštine.

  „Intenzivno se radi na usaglašavanju amandmana na Budžet za 2019. godinu. Imamo nekoliko dana roka da sve aktivnosti privedemo kraju. Skupštinska komisija i poslanički klubovi ozbiljno rade i procjenjujem da bi 28. marta trebali krenuti u proces usvajanja budžeta kako bi do 30. marta, prije isteka zakonskog roka, tu aktivnost i okončali“, rekao je u četvrtak predsjednik Kadrić.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ten ÷ ten =