Brčko: Izložba “Kad bi grad slikao očima djeteta”

Izloženo je oko 30 autorskih djela djece uzrasta od 6 do 15 godina.

Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

Novinar: Kristian Bilić

U okviru obilježavanja 19. godišnjice Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, u foajeu brčanskog Doma kulture sinoć je upriličena izložba pod nazivom “Kad bi grad slikao očima djeteta”, čiji organizatori su Omladinska organizacija “Mali princ” i Poliglota institut iz Brčkog.

Izloženo je oko 30 autorskih djela djece uzrasta od 6 do 15 godina. Sve slike imaju svoju afirmativnu poruku, kazala je u izjavi za medije Almedina Cifrić, akademski slikar i predavač likovnih radionica u Poliglota institutu.

“Na slikama se vidi komparacija atinske škole filozofije sa našim političarima, tj. kakva politika treba da bude ili pak Ana Karenjina pored pruge kao komparacija voza Brčko – Banovići uz poruku da se knjige moraju čitati i da se moramo obrazovati, što je najvažnije u njihovom dobu”, izjavila je ona.

Posjetitelji su bili oduševljeni radovima. Kako je navela Cifrić, mališani su bili fantastični, ambiciozni, vrijedni i talentovani te su odličan primjer kako se stvara vrijednost i postiže uspjeh.

„Ovom prilikom se zahvaljujemo Vladi što je prepoznala ovaj projekat i što ga je uvrstila u obilježavanje Dana Distrikta. Ako kažemo da na mladima svijet ostaje, onda je ovo jedna pozitivna slika grada Brčko koju šaljemo sa ovim slikama i sa našim mladima te da razbijemo stereotip da su oni lijeni i nezainteresovani“, izjavila je Sandra Dobrijević, članica Omladinske organizacije „Mali princ“.

„Slike su nastale sa afirmativnom porukom. Slike su rađene u raznim stilovima, od realizma, impresionizma, ekspresionizma do apstrakcije. Svakom djetetu je pristupljeno na način da svakom dođe njegova individualnost u izražaj. Iz tog razloga su sve slike drugačije“, pojasnila je Cifrić.

Fotogalerija ovdje.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

− one = 1