Brčko: Igrana monodrama „Rod i dom“ povodom Dana maternjeg jezika

  "Bojim se da smo bez identiteta kojeg smo se odrekli i zato ova predstava jeste bitna zato što s jedne strane njeguje jezik, a s druge strane ova predstava vraća u žižu javnosti vrijednosti za koje nisam siguran da ih danas ima", kazao glumac Irfan Kasumović.

  Kasumović: Jako nezahvalno kada je glumac sam na sceni (Fotoreporter: Kristian Bilić/Otisak.ba)

  Novinar: Kristian Bilić

  U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod Brčko, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika u brčanskom Domu kulture sinoć je izvedena monodrama „Rod i dom“ koju je igrao bosanskohercegovački glumac Irfan Kasumović.

  “Odrekli smo se identiteta”

  „Riječ je o Arslanu Šipovčaninu, čovjeku koji tokom jednog posjeta se zaljubi i u nemogućnosti da realizira tu svoju ljubav odluči tu ženu isprositi za svog brata. Tu ide taj splet okolnosti koji u sebi nosi tragičnost i ženskog lika. U suštini progovara šta je tragedija ovih prostora ovdje“, kazao je Kasumović te dodao:

  „Bojim se da smo bez identiteta kojeg smo se odrekli i zato ova predstava jeste bitna zato što s jedne strane njeguje jezik, a s druge strane ova predstava vraća u žižu javnosti vrijednosti za koje nisam siguran da ih danas ima.“

  Monodarama nastala kao istraživanje

  Monodrama je nastala kao istraživanje Irfana Kasumovića na II ciklusu studija na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, a režirao ju je Vlado Kerošević.

  Premijera je bila 30. septembra 2016. godine, a sinoć je predstava doživjela svoje 65. izvođenje.

  Riječ je o dramatizaciji romana „Rod i dom“ koji je 1998. godine proglašen za najbolji roman u Bosni i Hercegovini.

  Napisao ga je Safet Sijarić, a radnja je smještena na sjever Crne Gore. Radi se o predstavi koja se bavi tematikom “šta ako nam se desi ljubav i emocija” i “daje odgovor po kojim principima mi živimo”.

  “Nezahvalno kada je glumac sam na sceni”

  „Ova predstava ima sve ono što je i Aristotel još napisao, a to je taj katarzični momenat koji je i meni bio razlog igranja ove predstave, koja je jako teška za izvesti, jer je jako nezahvalno kada je glumac sam na sceni. Izazov je bio kako da monodrama bude ljudima zanimljiva. Ali fabula je toliko snažna da je ovo bila ogromna inspiracija i sama predstava je nastajala 8 mjeseci. Postavio sam sebi zadatak da ogolim sve, nema više iluzije, nema više nečega iza čega ću se sakriti, zato i igram u majici kratkih rukava”, kazao je Kasumović.

  Podsjećanje na tradicionalne vrijednosti

  Predstava podsjeća na neke tradicionalne vrijednosti koje su pomalo i zaboravljene, zbog čega je Kasumović izrazio bojaznost “da smo u tendenciji da budemo moderni sebe potpuno izgubili”.

  On je završio 2006. godine Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli. Radi na Akademiji kao viši asistent.

  „Preporod već tradicionalno 6. godinu zaredom obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika. Kao što je poznato, u svijetu se taj datum obilježava različitim manifestacijama, tako da mi proteklih nekoliko godina ukazujemo na značaj maternjeg jezika kao bitnog dijela identiteta“, kazao je u izjavi za medije profesor Edin Jašarević, predsjednik brčanskog Preporoda.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety nine − = 93