Brčko: Higijensko-epidemiološka služba aktivno radi u borbi protiv komaraca

S obzirom na veliki broj pritužbi od strane građana, Otisak.ba je odlučio razgovarati sa šeficom Higijensko-epidemiološke službe JZU „Zdravstvenog centra Brčko“, doktoricom Mirjanom Kuzmanović.

Dr. Mirjana Kuzmanović, šefica Higijensko-epidemiološke službe JZU "Zdravstvenog centra Brčko" (Fotoreporterka: Azra Bijedić / Otisak.ba)

Novinarka: Azra Bijedić

Sa dolaskom toplog vremena dolazi i jedna velika nuspojava – komarci. Njihovom razvoju jako pogoduju ove vremenske prilike pošto je nakon kišnih dana došlo do naglog zatopljenja.

Redovni larvacidni tretmani

S obzirom na veliki broj pritužbi od strane građana, Otisak.ba je odlučio razgovarati sa šeficom Higijensko-epidemiološke službe JZU „Zdravstvenog centra Brčko“, doktoricom Mirjanom Kuzmanović.

Ona je kazala da i ove, kao i svake godine rade dezinsekciju, koja počinje od maja, a nekad čak i od aprila, te se aktivno radi do kraja jula.

Radi se larvacidni tretman, u jutarnjim satima na topografski označenim mjestima, na kojima se zadržava voda, pa su tako pogodna za razvoj larvi. Kada se učinkovito unište larve, onda je broj odraslih komaraca manji.

Komarci se zadržavaju u nepokošenim travama

„Trenutno jako često dobijamo pozive od strane stanovništva Brčko distrikta, pa ovim putem apelujem da se strpe, jer ovi komarci koji se pojavljuju u toku dana su komarci iz trava“, objašnjava Kuzmanović.

Dakle, nepokošene trave u gradu, kanalima i rijekama, kao i privatnim dvorištima uzrokuju zadržavanje komaraca u njima, jer oni ostaju na mjestima sa najviše zelenila.

Iznosi kako su trave kraj rijeka i u nekim drugim predjelima grada visoke i do pola metra, te da to otežava efikasnost rada Službe i da JP „Komunalno Brčko“ prvo mora pokositi te zelene površine.

Služba radi na području cijelog Brčko distrikta BiH

Ti odrasli komarci se ne zaprašivaju u toku dana, nego u večernjem terminu, od 19 do 21:30 h, kada su najjaktivniji.

„Nama vrijeme ne ide na ruku, jer mi možemo tretirati komarce u tom periodu, pa da u toku noći padne kiša koja ispere to sredstvo“, rekla je Kuzmanović koja time objašnjava da komentari građana nisu opravdani i da se posao redovno obavlja.

Mobilni tim broji šest radnika, podijeljenih u tri ekipe, te oni rade na području cijelog Brčko distrikta BiH, u skladu sa planom i programom.

Služba ima dovoljno mašina, kao i leđne pumpe i ručne topove, pomoću kojih prekrivaju i ona mjesta na koja se ne može doći autom i mašinom, a u planu je da uključe i četvrtu mašinu, ukoliko dođe do velikih najezda komaraca. Naglašava da radnici aktivno rade.

Apel na građane za preduzimanje preventivnih mjera

„Larvi za sada nema zato što vrijeme pogoduje isušivanju tog terena, nezadržavanju bara, ali u večernjim satima se ponovo pojavljuju komarci, upravo zbog nepokošenih zelenih površina“, ističe šefica.

Činjenica je da oni ne mogu uništiti sve komarce, pa tako apeluje na sve građane da poduzimaju preventivne mjere kako bi zaštitili sebe i druge, počevši od košenja dvorišta, pa korištenja repelentnih sredstava, nošenja dugih rukava, stavljanja mrežice na prozor i slično.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

+ 40 = forty two