Brčko: Edukativna radionica u sklopu projekta „Program karijernog usmjeravanja i savjetovanja“

  U sklopu projektnih aktivnosti je zamišljena i edukativna radionica za sve četiri srednje škole Brčko distrikta BiH, pa učenici imaju priliku da danas i sutra u Omladinskom centru „Vermont“ nauče kako napisati CV, odabrati daljnje obrazovanje, te da steknu prezentacijske vještine i vještine javnog nastupa.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Piše: Azra Bijedić

  Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH je u saradnji sa Vladom Brčko distrikta BiH i Omladinskim centrom “Vermont” pokrenuo projekat “Program karijernog usmjeravanja i savjetovanja” koji omogućava učenicima pomoć u odabiru školovanja, a samim tim i zanimanja.

  U sklopu projektnih aktivnosti je zamišljena i edukativna radionica za sve četiri srednje škole Brčko distrikta BiH, pa učenici imaju priliku da danas i sutra u Omladinskom centru „Vermont“ nauče kako napisati CV, odabrati daljnje obrazovanje, te da steknu prezentacijske vještine i vještine javnog nastupa.

  Cilj je uskladiti tržište rada i sistem obrazovanja

  „Zavod za zapošljavanje u saradnji sa Vladom BD, a u realizaciji Omladinskog centra ‘Vermont’ već drugu godinu zaredom radi karijerno savjetovanje osnovaca i srednjoškolaca Brčko distrikta. Cilj je uskladiti tržište rada i sistem obrazovanja u Brčkom. Danas imamo edukaciju mladih u pisanju biografije, o javnom nastupu, kao i svim pitanjima koja ih zanimaju oko daljnjeg obrazovanja“, izjavio je Damir Radenković, predsjednik Omladinskog centra „Vermont“, Brčko.

  Damir Radenković (Foto: Otisak.ba / Arhiva)

  Radenković dodaje da su uradili anketu sa 120 poslodavaca na području Brčko distrikta koja je dala podatke o njihovom petogodišnjem planu zapošljavanja, te koji će se kadar tražiti u Brčko distriktu. Konačni rezultati se još čekaju, ali Radenković naglašava da su informacione tehnologije puno traženije nego prethodnih godina, uz medicinu. Također su sa ZZZ uradili analizu obrazovnih profila koji su potrebni u Brčko distriktu i koliko se čeka na Zavodu za posao.

  Kancelarija za karijerno savjetovanje

  Radenković napominje da je „Vermont“ otvorio Kancelariju za karijerno savjetovanje, gdje rade dva psihologa svakim radnim danom, te pomažu učenicima osnovnih škola da odaberu srednjoškolsko obrazovanje, a srednjoškolcima fakultet, te im pružaju razne dodatne informacije, npr. cijenu školovanja u određenim gradovima, cijenu smještaja, hrane i druge informacije.

  Dodaje da su u svim srednjim školama pokrenuli Sekciju karijernog savjetovanja i usmjeravanja.

  Učenici radionicu smatraju korisnom za daljnje usmjerenje

  „Naravno da sam razmišljala o daljnjem školovanju, jer sam gimnazijalac i nemam perspektive bez fakulteta, međutim s obzirom na mogućnosti koje se pružaju u BiH smatram da nijedan srednjoškolac nije sposoban da u potpunosti shvati koji je to njegov životni poziv, pa smatram da je ova radionica jako korisna i da nas može barem na neki način usmjeriti na ono što bismo željeli raditi u životu“, izjavila je Ajla Kalesić, učenica trećeg razreda Gimnazije Vaso Pelagić.

  Ajla Kalesić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Kalesić dodaje da ima ambicije da upiše akademiju dramskih umjetnosti, ali da je svjesna okolnosti u BiH, te se planira bazirati na zanimanjima koja uključuju komunikaciju sa ljudima, kao što su međunarodni odnosi i diplomatija, PR menadžerstvo ili slično.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × two = 14