Brčko: Dvojici turskih državljana određen jednomjesečni pritvor

Foto: AA - Ilustracija

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor dvojici turskih državljana osumnjičenim da su prije nekoliko dana na graničnom prelazu u ovom gradu upotrijebili krivotvorene pasoše. Pritvor osumnjičenima A.K. (38) i O.D. (24), protiv kojih je Tužilaštvo otvorilo istragu zbog krivičnog djela krivotvorenja isprave, određen je zbog opasnosti od njihovog bjekstva.

Dvojica turskih državljana iz Gaziantepa, osumnjičeni su da su 11. februara, oko 17,35 časova, na međunarodnom graničnom prelazu Brčko na izlazu iz BiH, prilikom redovne granične kontrole ovlaštenom službenom licu na uvid predali krivotvorene specijalne pasoše Republike Turske. Tada je uočeno da se ne radi u cjelosti o originalnim pasošima, što je potvrđeno prilikom ispitivanja njihove vjerodostojnosti. Oni se, takođe sumnjiče da su tom prilikom, s ciljem da opravdaju status lica kojima se izdaju specijalni pasoši te države, kod sebe posjedovali članske karte i novinarsku iskaznicu za udruženje policijskih penzionera, iako nemaju takav status.

Pošto su lišeni slobode i dovedeni u prostorije Tužilaštva Distrikta, tužilac ih je ispitao i  odmah predložio nadležnom sudu da im se usljed opasnosti od bjekstva odredi pritvor. Postupajući po tom prijedlogu, Osnovni sud  Distrikta je u cjelosti prihvatio tužilačku ocjenu o pritvorskim razlozima i odredio pritvor osumnjičenima u trajanju od jednog mjeseca. Po pritvaranju osumnjičenih, ovo tužilaštvo neodložno nastavlja njihovo daljnje procesuiranje za krivično djelo krivotvorenja isprave (iz člana 367 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Piše: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

58 − = fifty three