Brčko dio dokumentarnog serijala „Čuvari budućnosti“

  Dokumentarna serija se realizuje u okviru projekta „Dijalog za budućnost“, čiji su pokrovitelji Predsjedništvo BiH, UNESCO, UNDP i UNICEF, a sa ciljem upoznavanja mladih sa kulturnom baštinom gradova i opština ove države.

  Fotoreporterka: Azra Bijedić / Otisak.ba

  Novinarka: Azra Bijedić

  Brčko je jedan od devet gradova Bosne i Hercegovine koji su učesnici projekta „Čuvari budućnosti“.

  „Čuvari budućnosti“ predstavlja dokumentarnu seriju koja se realizuje u okviru projekta „Dijalog za budućnost“, čiji su pokrovitelji Predsjedništvo BiH, UNESCO, UNDP i UNICEF, a sa ciljem upoznavanja mladih sa kulturnom baštinom ovih gradova i opština ove države.

  Cilj je upoznati mlade sa kulturnom baštinom BiH

  Pored Brčkog, snimani su i Travnik, Tešanj, Busovača, Vitez, Usora, Bijeljina, Doboj Istok i Tuzla.

  Na svakoj od ovih lokacija je poznati pozorišni glumac Miki Trifunov recitovao prigodnu poeziju.

  Prije početka snimanja ovog dokumentarog serijala, odnosno prije pet mjeseci, izvršena je anketa na preko 100 učenika bosanskohercegovačkih škola, te su rezultati pokazali da mladi uglavnom nisu upoznati sa kulturnom baštinom ove države, iznosi Duda Sokolović, direktorica „Mebius Filma“ Sarajevo i producentica Projekta, koja je, zajedno sa dva učenika, posjetila Brčko.

  Prva faza snimanja je bila snimanje dronom i sve važnije lokacije u Brčkom su tako snimljene, u drugoj fazi su dolazili snimatelji koji su radili enterijere svih objekata koji su proglašeni kulturnim spomenicima, a treća faza je sam njihov dolazak iz Sarajeva.

  Emitovanje krajem septembra

  „Jako je važno da djeca shvate da džamije i crkve nisu samo vjerske ustanove, nego i kulturna baština sviju nas i da jako puno mogu naučiti iz toga“, dodaje Sokolović.

  „Danas očekujemo kraj snimanja, a emitovanje krajem septembra kroz distribuciju Radija Slobodne Evrope. Dakle, sve televizije koje emituju projekte Radija dobit će projekat i sve druge zainteresovane televizije, bez naknade“, naglasila je producentica.

  Iz brčanske Gimnazije u snimanju filma je učestvovalo dvoje učenika trećeg razreda, Đorđe Kostić i Ajla Kalesić.

  „Naša škola je dobila poziv ispred Mebius Filma da učestvujemo u ovom projektu i rado smo se odazvali, te se nadamo da ćemo nastaviti saradnju“, kazala je Amela Helać, direktorica Gimnazije.

  Finalna faza ovog projekta što se tiče Brčkog je sama projekcija, koja će biti upriličena krajem septembra, u saradnji sa samim gradom i Gimnazijom „Vaso Pelagić“.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × seven = sixty three