Brčko: Danijel Šabanović (30) osuđen na četiri godine zatvora

Foto: Ilustracija AA

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Danijela Šabanovića (30)* po optužnici za nabavku i prodaju marihuane i amfetamina putem organizirane grupe, čiji su pripadnici uhapšeni u okviru akcije CER. Šabanovića je, kao organizatora grupe, Osnovni sud Distrikta nepravosnažno osudio na kaznu zatvora od četiri godine, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice između Tužilaštva i optuženog.

Tužilaštvo procesuira Šabanovića što je lično i posredstvom drugooptuženog Zlatka Muratovića* (32) nabavljao drogu na područje Distrikta, gdje su je ostali članovi prenosili i prodavali. Da su unutar prethodnih godinu dana vršili ova krivična djela, pored njih dvojice,  krajem prošle godine optuženi su i Nihad Hukić *(26), Amra Begić (26)*, Bahrija Fazlović (52)* i Selma Huremović (23)*. Njima je tada stavljeno na teret da su se narkokriminalom bavili putem organizirane grupe ili pojedinačno, a Šabanović je kao organizator grupe samo dva mjeseca kasnije osuđen za krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanju promet opojnih droga (iz člana 232. stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

Četverogodišnja zatvorska kazna izrečena Šabanoviću rezultat je sporazuma o priznanju krivice, kojeg je Tužilaštvo zaključilo s optuženim u skladu sa sudskom kaznenom politikom za ovu vrstu krivičnih djela. Predlaganjem sporazuma, kojeg je Osnovni sud Distrikta prihvatio, postupak protiv vođe grupe organizirane u cilju vršenja krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga na području Brčkog, okončan je njegovim kažnjavanjem u najkraćem roku. Pored toga, njemu je na prijedog Tužilaštva izrečena i mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u iznosima od pet hiljada KM i pet hiljada i pet stotina eura. Presudom, na koju je moguće izjaviti žalbu, od optuženog su još oduzeti opojna droga i mobilni telefon, kao predmeti nastali ili upotrijebljeni za izvršenje krivičnog djela.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica

Veća količina marihuane i amfetamina pronađena je tokom pretresa izvršenih u okviru policijske akcije CER krajem septembra prošle godine. Tada je pretreseno više lica, objekata i vozila koje koriste, a droga je pronađena zajedno sa sredstvima za precizno vaganje i pakovanje, novcem od prodaje i automatskim oružjem.
Piše: Glavni tužilac Zekerija Mujkanović

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ 1 = eight