Brčko: Četvoro optuženo da su nedozvoljenom trgovinom pribavili imovinsku korist od oko 70 hiljada KM

Foto: Avaz.ba / Ilustracija

Nakon optužnica za nedozvoljenu trgovinu protiv Predraga M. iz Brčkog i Milice S. iz Bijeljine, kojima ih tereti za imovinsku korist od blizu četrdeset hiljada KM, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH nastavilo je procesuiranje nedozvoljene trgovine automobilima na tom području. Kao rezultat većeg broja povezanih istraga, Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnice i protiv Admira A. i Jelene S., iz ovog grada, tereteći ih da su bez ovlaštenja za trgovinu iz inostranstva uvezli veći broj putničkih motornih vozila i prodali ih domaćim kupcima. Admir A. (37) optužen je da je uvozom i prodajom osam polovnih automobila različitih marki ostvario imovinsku korist od oko devet hiljada KM, a Jelena S. da je na istovjetan način, uvozom i prodajom jedanaest vozila, ostvarila imovinsku korist od blizu dvadeset hiljada KM.

Tužilaštvo ih, kao i ranije optužene tereti da su, baveći se neovlašteno trgovinom u većem obimu radi prodaje, nabavili robu opće potrošnje u vrijednosti koja prelazi deset hiljada KM. S tim u vezi, svih četvoro procesuiranih optuženo je za krivično djelo nedozvoljene trgovine (iz člana 261 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora u trajanju od tri mjeseca do tri godine. Tužilaštvo je predložilo da se od svakog od njih oduzme ostvarena imovinska korist, koja s novim podignutim optužnicama ukupno iznosi blizu sedamdeset hiljada KM. Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH sve optužnice su u fazi prethodnog saslušanja u cjelosti potvrđene.

INFOGRAFIKA OPTUŽNICA

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Autor: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

two × = four