Brčko: Atik-Savska džamija realizira projekat „Upoznaj Poslanika, obavi umru“

  Ovakve aktivnosti u Atik-Savskoj džamiji nisu nikakva novina, ova džamija je i ranije organizirala slične projekte, a zbog takvih aktivnosti je na dobrom glasu. U namjeri da saznamo o čemu se radi, razgovarali smo sa Emir ef. Hasanovićem.

  Foto: Ustupljeno Otisku

  Organizacija Atik-Savske džamije realizira projekt „Upoznaj Poslanika, obavi umru“. Ovaj projekat je zamišljen kao edukativni program koji uključuje testiranje, a one najažurnije očekuju i vrijedne nagrade.

  Ovakve aktivnosti u Atik-Savskoj džamiji nisu nikakva novina, ova džamija je i ranije organizirala slične projekte, a zbog takvih aktivnosti je na dobrom glasu. U namjeri da saznamo o čemu se radi, razgovarali smo sa Emir ef. Hasanovićem.

  Razgovarao: Safet Imamović

  • Uvaženi efendija Emire, prije svega Esselamu alejkum. Vaš rad sa mladima je već prepoznat, dosta naših sugrađana priča o Vašem entuzijazmu i posvećenosti, recite nam, šta Vas to najviše motiviše u radu sa mladima u našoj zajednici?

  – Alejkumu selam i hvala Vam kada ste našli za shodno da dio medijskog prostora ustupite mojim riječima. Zaista se zahvaljujem našim sugrađanima. Svjestan sam da je moja uloga služitelja Allahu i svim ljudima, a ne uloga funkcionera. Ako su to primijetili moji sugrađani, doista me to još više obavezuje da istrajem. Entuzijazam crpim iz Allahovog Govora u kojem nam sugeriše da svoje bivstvovanje na Ovome svijetu realizujemo kroz trud, kroz aktivitet, kroz spremnost da se korigujemo, kroz spremnost na žrtvu, kroz spremnost na padove, kroz čvrsto ubjeđenje da ni jedno djelo nije malo ako ga On primi i da ni jedno djelo nije veliko ako ga On ne primi. Ukratko rečeno, moji sugrađani su puno više zaslužni za uspjeh u nekim društveno-korisnim projektima nego ja, mene samo „isture“ da taj uspjeh obznanim, pa ljudi nažalost zasluge pripišu meni. Dozvolite mi da se zahvalim i mojim Brezopoljcima, koji su me ohrabrili i učinili da svoj poziv zavolim, onda kada sam tek stupio u službu kao mlad i neafirmisan imam. Rad sa mladima vidim kao biljku koju na vrijeme posadimo, a nakon izvjesnog vremena očekujemo da ta biljka podari lijepe i korisne plodove. Prema tome, ako ništa ne zasadimo, ne očekujmo korisne plodove, nego samo korov i zapuštenost.

  • Primijetio sam da na društvenim mrežama pozivate mlade da Vam pomognu u realizaciji projekta koji uključuje edukativni program kao i testiranje, odnosno takmičenje o životopisu Muhammeda a.s. Objasnite nam o čemu se tu radi?

  – Riječ je o projektu „Upoznaj Poslanika, obavi umru“. Radi se o tome da smo osmislili edukativni program za mlade koji obuhvata 20 časova. Možemo reći da su to druženja koja će biti svake nedjelje od 19-20 h sa našim hafizima, imamima, vjeroučiteljima i studentima koji će komparirati životopis Muhammeda s.a.v.s. sa današnjicom. U konačnici, program ima nakanu da nam probudi ljubav prema moralnim osobinama Miljenika koji je najbolje razumio Božiju Riječ. Ako naši čitatelji žele više informacija, upustava i način prijave, preporučujem im da posjete našu zvaničnu web i Facebook stranicu.

  • Pročitao sam da one najvrjednije očekuju i nagrade. Šta mislite o ovakvim projektima, te kako oni utiču na našu omladinu?

  – Nakon odslušanih predavanja, planiramo testirati učesnike i nagraditi najboljeg odlaskom na najsvetija mjesta za muslimane u Mekku i Medinu. To je tanahna želja za kojom žudi svaka vjernička duša. Eto, tako nešto željeli smo obezbijediti našim mladima. Ostalima slijedi ekskurzija, certifikati za učešće i druge vrijedne nagrade koje naši sugrađani u domovini i inozemstvu obezbjeđuju. Mislim da mladima nedostaje zdravog natjecateljskog duha, u kojem bi oni razvijali svoj talenat i potencijal, a u konačnici kapitalizirali na životnim poljima koje im život sprema.

  • Kakav je odziv mladih za ovakve događaje? Šta mislite o omladini danas?

  – Zaista sam zadovoljan odzivom mladih na ovaj i druge događaje. Rezultat tog zadovoljstva je vjerovatno što omladina zajednički osmišlja, organizuje i koncenzusom ponude sebi i svojim vršnjacima aktivnosti koje smatraju bitnim. Mladi ljudi, među kojima i sebe ubrajam, trebaju više nuditi zajednici. Neka ne očekuju da će njihovo obrazovanje, finansije, poslove, životni ambijent i druge stvari koje se njih tiču neko drugi riješiti. Oni moraju sami biti pokretači promjena, a promjene podrazumijevaju spremnost na učenje, kontinuitet, posvećenost i moralnu nadogradnju uz spremnost na padove i korekcije.

  • Šta biste poručili mladima u našem gradu?

  – Kada je upitanju Brčko, to je moj rodni grad kojeg volim i za kojim sam čeznuo u djetinstvu, pa zbog toga, možda moja afirmativna promišljanja o njemu i našim građanima nekima se doimaju neobjektivna. Neko je davno rekao: „Mladost je nešto što imaju samo mladi i što cijene samo stariji“. Prema tome, mladima preporučujem da cijene taj resurs i da traže način da napreduju. Neka svoje dostojanstvo ne prodaju i ne troše, jer sve udarce koje prime ili sami ih sebi zadaju, neka znaju da će ih u starosti ugledati i osjetiti, jer životne ožiljke tek kasnije uočavamo, ali bude kasno.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ five = two