Brčko: All about espresso coffee – kvalitetna kafa kreće od higijene

Foto: BDC TV

Kafa je nezaobilazan napitak našeg podneblja. Sa njom počinje dan, svi važni sastanci kreću pozivom na kafu, a ima ih različitih. Pravljenje espreso kafe i nije tako jednostavan proces, ma kako to na prvi pogled djelovalo, u šta su se uvjerili i polaznici radionice o umjetnosti pravljenja ovog napitka, održane danas u Brčkom.

“All about espresso coffee” naziv je radionice održane kao posljednji događaj u okviru manifestacije “Proljeće u gradu”. Mladim konobarima i učenicima ugostiteljskog smjera Ekonomske škole u Brčkom dio svog znanja i iskustva pokušao je prenijeti vrhunski kafe majstor Timur Kahrović. Radionica se sastojala iz teorijskog i praktičnog dijela a učesnicima bi savjeti koje su čuli svakako mogli olakšati posao i omogućiti da svoj posao obavljaju na najkvalitetniji način. Dosta je tajni dobrog espresa ali jedna je ipak najvažnija.

“Higijena opreme, higijena aparata i higijena samog radnika je 80% kvalitetnog espresa. Odatle krećemo i onda slijedi sve ostalo, poput kvalitetne mješavina kafe i kvalitetne opreme” rekao je Timur Kahrović, kafe majstor.

Timur kaže da se sve prilagođava tome da se izvuče maksimun iz espresa.U svakom poslu treba doza talenta ali želja i volja ipak preovladavaju.

“Bilo koju stvar koju radite, ako nemate talenta je malo teže, ali mislim da se vježbom svi nedostaci mogu nadomjestiti. Ne morate biti pretjerano talentovani da bi radili nešto, prvo i osnovno je želja” rekao je Kahrović.

Bosanci su nacija koja je poznata po ispijanju velikih količina kafe. Nakon ove prezentacije i degustacije na kafu možemo gledati na sasvim drugačiji način. A upravo je to i bio cilj radionice. Pokazati mladim ugostiteljima da niti jedan posao, pa i pravljene espreso kafe, nije jednostavna rutina, koliko god se nekome tako činilo. Niz je preduslova koje treba obaviti, poput kvalitenog skladištenja kafe, održavanja samog aparata i adekvatne temperature šalica, da bi finalni proizvod zadovoljio nepca iskusnih kafopija.

“Sama radionica ima fokus na unapređenju usluga u ugostiteljstvu a time i unapređenje turizma jer svi naši turisti i koriste ugostiteljske usluge.” rekla je Mirela Čaušević, predsjednica Udruženja turističkih vodiča Brčko distrikta BiH.

“Željeli smo ove godine da odradimo nekoliko edukacija koje bi poboljšale kvalitet usluge ugostiteljstva. Znamo da hoteli i ugostitelji mnogo novca daju na edukacije konobara i kuhara, međutim uvijek ostaje nešto za naučiti. Ovo neće biti posljednja radionica jer namjeravamo nastaviti u tom pravcu” rekla je Dušanka Pantelić, šefica Službe za turizam.

Ako su srednjoškolci, budući ugostitelji, ali i sadašnji ugostiteljski radnici usvojili bar dio znanja koje je na njih pokušao premijeti ovaj kafe majstor onda će Brčaci ali i svi koji budu došli u Brčko imati priliku popiti i uživati u vrhunski pripremljenoj espreso kafi. Za kraj ove priče ćemo spomenuti da je Timur Kahrović bio jedan od sudija na ovogodišnjem Trećem Sarajevo Coffee Festu. Ako je ocjenjivao najbolje onda je najbolje mogao i prenijeti budućim ugostiteljskim radnicima.

Foto: BDC TV

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

95 − eighty seven =