Brčanski parlament riješio neka višedecenijska pitanja

  U prvom polugodištu brčanska Skupština, svojim odlukama kao i usvajanjima izmjena i dopuna zakona, pokrenula je i riješila više veoma važnih pitanja čije razrješenje se čekalo i nekoliko decenija.

  Foto: Otisak.ba / Arhiva

  Autor: Admir Kadrić

  U prvom polugodištu brčanska Skupština, svojim odlukama kao i usvajanjima izmjena i dopuna zakona, pokrenula je i riješila više veoma važnih pitanja čije razrješenje se čekalo i nekoliko decenija.

  “Prije svega, tu mislim na pitanje gradske deponije čvrstog otpada i u ovom smislu usaglašavanja nove lokacije, kao i cijelog projekta. Naročito je značajno da smo donijeli zakon i krenuli u proces formiranja zavoda za izgradnju grada, kao i aktivirali plan revitalizacije JP ‘Luke’. Ono na što sam posebno ponosan jeste sprečavanje zaustavljanja posla na zaobilaznici, čiji su efekti puštanja u saobraćaj već danas ogromni“, rekao je, podsjećajući na samo neke od rezultata rada ovdašnjeg parlamenta u proteklih šest mjeseci, predsjednik Skupštine Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, Esed Kadrić.

  Pored ostalog, poslanici, u saradnji sa Vladom BDBiH, u minulih 180 dana donijeli su zakon, te započeli proces inicijalne fiskalizacije, kao i načinili korekcije unutar zakona o platama javnih službenika.

  Donesen je i set antikoruptivnih zakona, odnosno Odluka o formiranju kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije, kao i ona o formiranju jedinice za implementaciju projekata iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

  Nakon godišnjih odmora, od septembra do kraja godine, pred Skupštinom su pune ruke posla.

  „Prije svega se to odnosi na usaglašavanje i usvajanje budžeta za narednu godinu, posebno imajući u vidu da je 2020. izborna godina. Nadalje, trebamo razriješiti i nekoliko kadrovskih pitanja, što se posebno odnosi na čelne ljude kancelarije za borbu protiv korupcije i jedinice za implementaciju EU projekata, ali moramo takođe pažljivo pratiti, pa ako bude neophodno i korigovati, odredbe Zakona o fiskalizaciji. Posebno je značajno dati najkonkretniji doprinos u razvoju privrede i otvaranju novih radnih mjesta, kroz jačanje industrijskih zona ili realizaciju razvojnog plana ‘STUDEN Holdinga’, koji nam je nedavno prezentiran“, zaključio je predsjednik brčanskog parlamenta, Esed Kadrić.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty eight + = ninety eight