Brčanski advokati se u januaru vraćaju u sudnice

BRČKO – Advokati u Brčkom polovinom idućeg mjeseca vratiće se u sudnice s obzirom na to da je tamošnji Apelacioni sud utvrdio da odredba koja se odnosi na fiskalizaciju advokatske djelatnosti Zakona o fiskalnim sistemima nije u skladu sa Statutom distrikta.

Istakao je to u petak za “Glas Srpske” član protestnog odbora advokata iz Brčkog Mirko Simić podsjetivši da su advokati u oktobru, nakon što je propao pokušaj usvajanja izmjena spornog zakona, u svojstvu građana podnijeli inicijativu Apelacionom sudu u Brčkom.

– Ova odluka znači da je naš problem nakon osam mjeseci riješen. Vraća se na snagu stara odredba Zakona o fiskalnim sistemima iz 2016. godine prema kojem se iz sistema fiskalizacije isključuju advokatska djelatnost i trgovina na veliko. Na nama je sada da sačekamo objavu u “Službenom glasniku Brčko distrikta BiH”, a s obzirom na to da idu praznici, realno je očekivati da će to biti polovinom januara – rekao je Simić.

Dodao je da su brčanski advokati i očekivali ovakvu odluku i naglasio da je Apelacioni sud potvrdio da su bili u potpunosti u pravu kada su zahtijevali da budu izuzeti iz sistema fiskalizacije.

– Pozdravljamo ovu odluku Apelacionog suda i očekujemo da će ona biti ispoštovana. Osim što se odredbe zakona kojim smo uvedeni u sistem fiskalizacije stavljaju van snage, ovom odlukom suda se obustavljaju i svi upravni postupci koji se vode protiv advokata u Brčkom u pogledu kontrole – pojasnio je Simić i dodao da će zatražiti i odgovornost lica koja su advokate dovela u ovakvu situaciju, a razmisliće i o mogućnosti naknade štete.

Predsjednik Izvršnog odbora Advokatske komore RS Miljkan Pucar kaže za “Glas Srpske” da je ova odluka Apelacionog suda potvrdila da je štrajk advokata u Brčkom bio u cjelosti opravdan, te da je na nezakonit način advokatska djelatnost u distriktu uvedena u sistem fiskalizacije.

– Izvršni odbor će zakazati sjednicu i prekinuti sa štrajkom advokata u Brčkom, a s obzirom na to da smo djelovali zajedno sa Advokatskom komorom FBiH, isti potez povući će i kolege iz FBiH, tako da će advokati u Brčkom odmah nakon objavljivanja odluke početi da rade. To će omogućiti i građanima da ostvaruju svoja prava – istakao je Pucar i dodao da su građani i privreda u distriktu proteklih mjeseci pretrpjeli veliku štetu.

Vlada Brčkog je osnovnim Zakonom o fiskalnim sistemima, koji je usvojen 8. juna 2016. godine, izuzela advokatsku djelatnost od obaveze registrovanja prometa preko fiskalne kase. Međutim, Skupština je bez nacrta ili prijedloga izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim sistemima, na sjednici održanoj 17. oktobra prošle godine, usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima kojim je propisala obavezu registrovanja prometa preko fiskalne kase u advokatskoj djelatnosti. Zbog uvođenja advokatske djelatnosti u sistem fiskalizacije advokati u Brčkom su 26. aprila napustili sudnice i obustavili rad. Iako je usmeno bilo dogovoreno da će na sjednici Skupštine distrikta 23. oktobra biti usvojene izmjene Zakona o fiskalizaciji prema kojima bi advokati na godinu bili izuzeti iz sistema fiskalizacije, do pronalaska konačnog rješenja, to se nije desilo jer nije bilo dvotrećinske podrške za predviđene izmjene zakona pošto su protiv glasali bošnjački poslanici.

Ročišta

Mirko Simić kaže da je za osam mjeseci, koliko advokati u Brčkom ne rade, 1.250 predmeta blokirano, a odgođeno nekoliko hiljada ročišta.

– Osim toga, oko 800 predmeta je na čekanju i treba da ih predamo u sud. Prioritet u našem radu kada se vratimo na posao jeste poštovanje zakonskih rokova za izjavljivanje pravnih lijekova, davanje odgovora na tužbe ili prigovora i žalbi – rekao je Simić.

Autor: Milijana Latinović
Izvor: Glassrpske.com (20.12.2019)

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

− three = 3