Brčanska Skupština razmatrala Prijedlog budžeta, koji iznosi preko 256 miliona KM

Fotoreporter: Samir Tukulj

Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je na 15. vanrednoj sjednici razmatrala Prijedlog budžeta ove lokalne zajednice za 2020. godinu, koji iznosi preko 256 miliona konvertibilnih maraka.

Gradonačelnik BDBiH Siniša Milić kazao je u izjavi za medije da su prihodi oko 229 miliona KM, a da ostali dio čine prenesena sredstva iz kapitalnog budžeta iz prethodnih godina.

„Po svojoj strukturi i ovaj budžet je prije svega rađen na osnovu Opšte politike i Programa rada Vlade. Sadrži tu i razvojnu komponentu, ali ja bih rekao i izrazito socijalnu dimenziju, jer mi smo kroz izmjene propisa u prethodnoj godini izdvojili ili predvidjeli da budu izdvojena značajna sredstva u oblasti dječje zaštite prije svega, zatim tu su i transferi koji se tiču zdravstvenog osiguranja lica koja nemaju po drugim osnovima obezbijeđeno zdravstveno osiguranje, i za te svrhe je izdvojeno također negdje 10 miliona KM, što sve naravno čini i ovaj budžet u tom smislu socijalno opredijeljenim“, naveo je on.

Napomenuo je da je za subvencije za cijenu komunalnih usluga osobama koja su u stanju socijalne potrebe planirano oko 800.000 KM, da preko milion KM ide za jednokratnu pomoć penzionerima, više od dva miliona KM za boračke kategorije, te da je predviđeno 36 miliona KM kapitalnog budžeta, što čini blizu 14% ukupnog budžeta.

Predstavnici opozicije su uputili kritike na Prijedlog budžeta, a među najglasnijima bio je zastupnik Socijaldemokratske partije BiH Esad Atić.

„Prijedlog budžeta za ovu godinu ništa nije drugačiji u odnosu na budžete iz prethodnih godina, to znači potpuno rasipnički, rastrošnički, bez ikakvih razvojnih komponenti, sa puno subvencija bez ikakvih rezultata i sa stotine ili desetine projekata i desetine miliona predloženih od strane nekompetentnih, neovlaštenih osoba kao što su poslanički partijski krugovi koji se pokušavaju prikazati kao prijedlog gradonačelnika i Vlade, stotine projekata bez projektne dokumentacije, riješenih imovinskih odnosa, stotine grantova sakrivenih u zbirnim ciframa u Skupštini i u Vladi, pokazuje da ova vlast ništa nije naučila iz silnih kritika od strane međunarodnih i domaćih faktora proteklih godina i da će nastaviti po starom, pogotovo kad znamo da je izborna godina. Znači, silni grantovi će se preliti u stranačke kase i privatne džepove koji će podržavati određene političke subjekte“, naveo je on.

Odgovarajući na kritike, Milić je izjavio da se ovaj prijedlog budžeta razlikuje u odnosu na prethodne po tome što je konačan iznos već sada utvrđen odlukom Vlade, te da je to predviđeno novim zakonom o budžetu.

„Dakle, Budžet će i nakon drugog čitanja biti u istovjetnom iznosu i neće biti moguće mijenjati tu prihodovnu stranu. Naravno, ja očekujem da će biti i prijedloga za izmjene Budžeta putem amandmana iz prostog razloga što nama slijede i javne rasprave i za očekivati je da će biti prijedloga sa terena za izmjene ovoga budžeta“, rekao je on.

Piše: Adis Mujdanović
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

54 ÷ = nine