Bratimljenje Brčkog i Magelanga u Indoneziji radi ekonomske saradnje

  Proizvodi Indonezije kao što su kafa, palmino ulje, egzotično voće te turizam pružaju mogućnosti boljem ekonomskom povezivanju

  Brčko distrikt BiH i indonezijski grad Magelang potpisali su pismo namjere o bratimljenju i u narednih godinu dana će sprovesti procedure oko bratimljenja kroz svoje institucije, potvrdio je za Fenu šef inspektorata u Vladi Brčko distrikta i direktor Business Foruma Brčko distrikta Damir Bulčević, koji je potpisnik dokumenta o bratimljenju.

  – Poseban angažman je učinila ambasadorica Indonezije u BiH, Amelija Ahmad Yani, doprinjevši da BiH i Brčko distrikt budu predstavljeni u najboljem svijetlu te da potaknemo saradnju na ekonomskom polju kao i u drugim oblastima, jer Indonezija je tržište od oko 260 miliona stanovnika na kojem se mogu naći naši proizvodi – kaže Bulčević.

  Proizvodi Indonezije kao što su kafa, palmino ulje, egzotično voće te turizam pružaju mogućnosti boljem ekonomskom povezivanju.

  -Drago mi je da Brčko distrikt BiH prvi grad koji se na ovakav način uvezao sa Indonezijom, te uprkos velikoj prostornoj udaljenosti, svjesni smo da biznis ne poznaje granice, i stoga smatram da će buduća saradnja imati čvrst most koji će spajati ova dva grada i naše dvije zemlje – zaključuje Bulčević.

  Delegacija Brčko distrikta je 22. jula boravila u Magelangu gdje su pismo namjere o bratimljenju potpisali ispred Brčko distrikta Damir Bulčević a ispred Magelanga gradonačelnik Sigita Widyonindita.

  Ambasadorica Indonezije u BiH Amelie Ahmad Yani je prilikom potpisivanja pisma namjere o bratimljenju rekla da dva grada imaju sličnosti iako je jedan u Evropi, a drugi u Indoneziji, naglašavajući da u oblasti trgovinske razmjene je prednost što Brčko ima luku.

  Bulčević je pozvao predstavnike gradske vlade Magelanga da početkom oktobra prisustvuju 3. poslovnom forumu u Brčkom, što je gradonačelnik Widyonindita uvrstio u plan poziva.

  Kako bi dodatno upoznali industriju malih i srednjih preduzeća (UKM), nakon ceremonije potpisivanja pisma namjere o bratimljenju, delegacija Brčko distrikta je posjetila centar prehrambene industrije Gethuk Trio u Magelangu. Gethuk su slastice sa Jave koje se proizvode iz cassavae (manioka) u kombinaciji sa šećerom, palminim uljem, mlijekom…

  Delegacija Brčko distrikta je posjetila budistički hram Borobudura, najveću atrakciju Magelanga, i ponos Indonezije, koji je na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Borobudur je najveći svjetski budistički spomenik, drevno nalazište koje je na listi Sedam svjetskih čuda.

  Magelang je jedan od šest najvećih gradova u središnjoj Javi.

  Turistička atrakcija Magelanga je i Ketep Pass mjesto s kojeg se pruža jedan od najboljih pogleda na planinu Merapi. Ketep Pass smješten je oko 32 km od središta grada Magelang, između planina Merapi i Merbabu, na vrhovima planine Sawangan, na 1.200 metara nadmorske visine. Posjetiocima se prezentira video o aktivnostima vulkana Merapi . S najvišeg vidikovca na prolazu Ketep pruža se izvanredan pogled na pet okolnih planina, Merapi, Merbabu, Sindoro, Sumbing i Slamet.

  Tokom boravka u Indoneziji delegacija Brčkog imala je sastanke sa predstavnicima državne Privredne Komore (Kadin), Indonezijskim udruženjem poslodavaca (APINDO) i Indonezijskim udruženjem za proizvodnju palminog ulja (GAPKI). Razgovarano je o palminom ulju, čaju i kafi, kao izvoznim proizvodima Indonezije.

  U tom kontekstu gosti iz Brčkog su u Medanu na Sumatri posjetili državnu plantažu palmi i čaja (PTPN) koja postoji od 1911. godine i jedna je od 14 takvih plantaža u Indoneziji, a zauzima površinu od 175 hiljada hektara s lokacijama u devet okruga. Plantaža u gradu Adolina ima 19 hiljada zaposlenih. Nakon obilaska plantaže posjetili su postrojenja za preradu palminog ulja u fabrici koja godišnje isporuči 650 hiljada tona ulja.

  Ambasadorica Indonezije održala je prezentaciju o BiH sa aspekata obrazovanja, kulture i ekonomije, te je govorila o rezultatima dosadašnje saradnje i jačanju odnosa između dvije zemlje.

  Julska posjeta Indoneziji rezultat je sastanka na Business to Business događaju u aprilu 2019. u Sarajevu kojeg je organizirala Ambasada Indonezije u BiH.

  Naglašavajući značaj saradnje u oblasti obrazovanja potpisan je u Indoneziji 17. jula Memorandum o razumijevanju između Univerziteta Indonezije i Univerziteta Istočno Sarajevo, te o saradnji u oblasti razmjene studenata između Ekonomskog fakulteta Univerziteta Indonezije i Ekonomskog fakulteta u Brčkom i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

  Delegacija Distrikta Brčko posjetila u Semarangu, glavnom gradu centralne Jave, Međunarodni aerodrom Achmad Yani nazvan po imenu generala i nacionalnog heroja Indonezije (otac ambasadorice Amelie Achmad Yani) kojem su u znak sjećanja i poštovanja podignuti spomenici u nekoliko gradova Indonezije, a pored aerodroma u Semarangu, Univerzitet u gradu South Kalimantan nosi njegovo ime. Delegacija Brčko distrikta je u Semerangu posjetila kulturne i turističke destinacije Lawang Sewu i Kota Tua. Zgradu Lawang Sewu su Nizozemci gradili između 1904. i 1907. kao sjedište nizozemske željezničke kompanije East Indies do 1942. Tokom Drugog svjetskog rata zgrada se koristila kao japanski vojni centar.

  Lawang Sewu na javanskom jeziku znači “hiljadu vrata”. Iako nema hiljadu vrata, masivna, trokatna građevina ima brojna vrata i prozore koji nalikuju vratima, po kojima je zgrada dobila ime. Ova velika građevina je ikona povijesti Indonezije i nacionalnih junaka. Naime, 14. oktobra 1945., nedugo nakon što je Indonezija proglasila nezavisnost, zgrada je postala poprište krvave “bitke kod Semaranga”.

  Kota Tua je prvo zidano naselja Nizozemaca na tom području Indonezije. Bio je to grad s unutarnjim zidom i s vlastitim dvorom, a dobio je na značaju u periodu od 17. do 19. stoljeća kada je uspostavljen kao de facto glavni grad nizozemske Istočne Indije. Ovaj unutarnji grad nastao je u kontrastu s okolnim voćnjacima i rižinim poljima. Evropski mornari su ga nazvali “Dragulj Azije” zbog strateškog položaja u trgovini začina u arhipelagu. Bio je srce administrativnog središta tada moćnog i bogatog VOC-a, u kojem su se u mnogim skladištima čuvali skupi začini muškatnog oraščića, bibera, cimeta, čaja i drugog dragocjenog tereta, pripremljeni za utovar na velike brodove za pošiljke u Evropu.

  Danas su kolonijalne nizozemske građevine pretvorene u muzeje, kafiće i umjetničke galerije.

  Ova posjeta je organizirana radi upoznavanja turističkih destinacija i sadržaja za dolazak turista iz BiH. Na putu od Semaranga do Magelanga, delegacija je uživala u prirodnom krajoliku, plantažama duhana, bambusa i veselim licima lokalnih stanovnika koji dočekuju turiste.

  Delegacija je boravila i na Baliju gdje su u Uluwatu prisustvovali plesu Kecak, koji se temelji na priči o Ramajani i tradicionalno se izvodi u hramovima i selima širom Balija. Posjetili su i Barong na Batu Bulanu, te Muzej umjetnosti Agung Rai i nekoliko drugih turističkih atrakcija poput Tegalalang i zanatskih centara u Ubudu.

  Izvorno objavljeno: 18.08.2019.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighteen ÷ 2 =