Boško Dević osuđen na deset godina zatvora

  Na prvostepenu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom vijeću Suda BiH u roku od 15 dana, a nakon što stranke i branioci prime pismeni otpravak presude.

  Foto: Ilustracija AA

  Sud Bosne i Hercegovine je u krivičnom predmetu protiv optuženog Boška Devića donio prvostepenu presudu kojom je Dević oglašen krivim da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Optuženi Boško Dević oglašen je krivim što je u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske, pripadnika milicije i paravojnih formacija usmjerenog protiv civila bošnjačke nacionalnosti na području općine Ključ, znajući za takav napad, te da njegove radnje čine dio tog napada kao pripadnik Vojske Republike Srpske izvršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti ubistvima, tako što je zajedno sa K.M., A.Z. i R.O, naoružani vatrenim oružjem, 11. augusta 1992. godine u večernjim satima, u mjestu Gornji Kamičak, općina Ključ izveli iz kuća četiri civile bošnjačke nacionalnosti, te iste sa namjerom da ih liše života odveli putem kroz selo Gornji Kamičak prema izlazu iz sela na glavni put koje su lišili života nanošenjem tjelesnih povreda i pucanjem iz vatrenog oružja, a njihova tijela su nađena sa vidnim povredama na navedenom mjestu u ranim jutarnjim satima 12. augusta. i odvezena na mjesno groblje u mjestu Donji Kamičak gdje su sva četvorica ukopana.

  Sud je optuženom Bošku Deviću izrekao kaznu zatvora u trajanju od deset godina.

  Na osnovu odredbe iz člana 198. stav 2. ZKP BiH, oštećeni se sa imovinsko-pravnim zahtjevima upućuju na parnicu.

  Na prvostepenu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom vijeću Suda BiH u roku od 15 dana, a nakon što stranke i branioci prime pismeni otpravak presude.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy seven ÷ = eleven