Borovac: Takozvane komisije Vlade RS su maliciozan pokušaj relativizacije genocida

  Niži nivo vlasti ne može osnivati međunarodnu komisiju sa zadatkom preispitivanja međunarodnih presuda, a pogotovo ne onih utvrđenih od tijela Ujedinjenih nacija, smatra ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

  Foto: AA / Arhiv

  Povodom odluka Vlade bh. entiteta Republika Srpska kojima su imenovane takozvane međunarodne komisije sa zadatkom da istraže “stradanje Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. i svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. od 1995. godine”, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je stava da se radi o malicioznom i tendencioznom pokušaju nižeg nivoa vlasti u BiH da se revidiraju, revizioniziraju i relativiziraju zločini koji su počinjen u bliskoj prošlosti u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

  A, ti zločini su, navodi Borovac od najviših sudskih instanci u svijetu, kao što su Međunarodni sud pravde u Hagu i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, pravno kvalifikovani kao zločin genocida.

  Borovac naglašava da se radi o kvazi tijelima koja nemaju niti legalitet niti legitimitet preispitivanja zločina počinjenih na prostoru BiH u period 1992.-1995. godina, a pogotovo ne u smislu utvrđivanja činjenica koje su utvrđene međunarodnim presudama i drugim odlukama i kao takve planetarno priznate i prihvaćene.

  “Niži nivo vlasti ne može osnivati međunarodnu komisiju sa zadatkom preispitivanja međunarodnih presuda, a pogotovo ne onih utvrđenih od strane tijela Ujedinjenih nacija“, smatra Borovac.

  Također, Borovac ističe da je riječ o zlonamjernim aktivnostima institucija entiteta RS, u smislu kontinuiranog uznemiravanja kako žrtava genocida tako i članova njihovih porodica, ali i porodica žrtava počinjenih zločina na cijelom prostoru BiH.

  Sav apsurd komisija dodatno je izražen u činjenici da jedna od takozvanih komisija ispituje zločin samo nad jednim narodom u Sarajevu zanemarujući stradanja pripadnika hiljada drugih, odnosno zločina počinjenih nad druga dva naroda i pripadnicima nacionalnih manjina dok istovremeno druga takozvana komisija ima zadatak da istraži stradanje svih naroda u i oko Srebrenice.

  “Takvim nekonzistentnim pristupom ne samo da se radi o degradiranju, nego i diskriminaciji mrtvih te u krajnjem ponovnom izazivanju boli i patnji žrtava. Radi se o dehumanizaciji ljudske ličnosti, a samim tim i obezvređivanju svih žrtava bez obzira kojem narodu pripadaju“, naglašava Borovac.

  Shodno svemu navedenom, Borovac osuđuje svaku aktivnost ili odluku koje imaju za cilj špekulisanje historijskim činjenicama, a kojim se ugrožava mir i suživot građana BiH.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + sixteen = 19