BiH obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Foto: Fena

Devetog svibnja obilježava se Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svjetskom ratu i Dan Europe, koji se nizom događanja i ove godine obilježava diljem Europe.

Veliki broj građana učestvovao je u Sarajevu u maršu antifašista pod sloganom “I ja sam antifašista”.

Marš antifašista je krenuo ispred Sebilja na Baščaršiji do Vječne vatre u Titovoj ulici, gdje je položeno cvijeće na spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata u Sarajevu.

Organizator marša je Socijaldemokratska partija BiH, u saradnji sa SABNOR-om Kantona Sarajevo.

Ovo je prvi put da se jedan ovakav događaj organizira u Sarajevu, a nastao je, kako je obrazloženo, kao odgovor na sve češće veličanje fašizma i nacionalizma u glavnom gradu BiH, ali i u čitavoj zemlji.

Cvijeće i vijenci su položeni i na Spomenik ubijenoj deci Sarajeva tokom proteklog rata u BiH.

Neradni dan u RS-u

Svečano obilježavanje Dana Europe u Bosne i Hercegovine u organizaciji specijalnog predstavnika Europske unije i EUFOR-a bit će održano ispred Doma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U bh. entitetu Republika Srpska povodom Dana pobjede nad fašizmom neradni je dan.

Kao i svake godine, predviđeno je polaganje vijenaca, a po prvi puta ove će godine biti organiziran “Marš besmrtnog puka”, u kojem će sudionici u koloni nositi uvećane slike sudionika Drugog svjetskog rata, zastave ratnih jedinica iz NOR-a te transparente s prigodnim porukama.

Kapitulacija nacista

Deveti svibanj se diljem svijeta proslavlja kao Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu jer je tog dana 1945. godine potpisana bezuvjetna kapitulacija nacističke Njemačke.

U ime Njemačke akt je potpisao feldmaršal Wilhelm Keitel, u ime Sovjetskog saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski zrakoplovni general Arthur Tedder.

Iako je rat završen tek nekoliko mjeseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana, u svim zemljama Europe 9. svibanj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom.

U ratu, koji je trajao nešto manje od šest godina, sudjelovala je 61 država i blizu 110 milijuna vojnika, a poginulo je između 55 i 60 milijuna ljudi.

Prema podacima Državne komisije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, u tadašnjoj Jugoslaviji je ubijeno više od 1,7 milijuna ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca.

Deklaracija Roberta Schumana

Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom obilježava se i kao Dan Europe u spomen na povijesnu deklaraciju Roberta Schumana iz 1950. godine.

Tadašnji francuski ministar vanjskih poslova i jedan od pokretača europske integracije iznio je ideju o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi učinila rat između europskih nacija nezamislivim i nemogućim.

Schumanov plan se smatra začetkom procesa europskih integracija.

Godinu dana nakon predlaganja Schumanovog plana Francuska, Savezna Republika Njemačka, Italija, Belgija, Luksemburg i Nizozemska u Parizu su potpisale Ugovor o osnivanju Europske zajednice za ugljen i čelik.

Kasnije je, Rimskim ugovorom iz 1957. godine, osnovana Europska ekonomska zajednica, a potpisivanjem ugovora u Maastrichtu 1992. godine nastala je Europska unija.

Europsko vijeće je 1985. godine odlučilo da se dan objavljivanja deklaracije, 9. svibanj, obilježava kao Dan Europe, ne samo u EU, već i diljem svijeta.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

twelve ÷ 12 =