Bežični elektrošoker Wattozz može smanjiti upotrebu vatrenog oružja

  Riječ je o jedinstvenom bežičnom elektrošokeru koji napadača može onesposobiti na značajnoj udaljenosti.

  Foto: AA

  Elektrošoker Wattozz, turske kompanije Albayrak, mogao bi smanjiti upotrebu vatrenog oružja, a time i smrtne ishode i ranjavanja, tokom, prije svega, intervencija snaga sigurnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

  Riječ je o jedinstvenom bežičnom elektrošokeru koji napadača može onesposobiti na značajnoj udaljenosti.

  Kemal Kalender, vlasnik poduzeća Kalender Consulting, koje je zastupnik i distributer ovog proizvoda za zemlje Balkana, je uvjeren kako se radi o revolucionarnom proizvodu te kako bi njegova upotreba dovela do humanijeg odnosa pri samoobrani i policijskim intervencijama prema napadačima.

  “Turska kompanija Albayrak proizvela je Wattozz, prvi po život, ali i po moguće nenamjerne ozljede na tijelu, bezopasan elektrošoker. Ovaj pištolj je jako inovativan proizvod i ima mnogo karakteristika zbog kojih je ispred svojih takmaca, sličnih takvih elektrošokera proizvedenih u svijetu: bežičan je, ima ugrađenu kameru, laserski nišan te svjetiljku”, pojašnjava Kalender.

  Električni pištolj Wattozz ne može ispaliti punjenje ukoliko kamera smještena na njemu nije uključena, tako da ga osoba koja ga koristi teško može upotrijebiti nenamjerno, jer je potrebno nekoliko osnovnih razina dozvole. Ne postoji sličan električni pištolj na svijetu s ovom karakteristikom, tvrdi Kalender.

  Ovaj elektrošoker ima punjenje kojim može pogoditi metu udaljenu deset metara, što znači da je pomoću Wattozza moguće zaustaviti bilo kojeg napadača na toj udaljenosti.

  Voltažu je moguće prilagoditi na tri razine, tako da osoba koja koristi pištolj može odrediti koja količina energije je potrebna pri intervenciji.

  “Ovaj elektrošoker potpuno eliminira rizik da netko bude ubijen ili ozlijeđen, po život je bezopasan, ne sadrži barut niti plin, ima samo vlastitu energiju. Pištolj ima jako osjetljiv okidač i ergonomski je dizajniran. Uvjereni smo da će postići svjetski uspjeh”, smatra Kalender.

  Kalender ima ovlaštenje za zastupanje tržišta zemalja bivše Jugoslavije i Albanije.

  “Glavni kupci bit će države, policija i granična policija te sigurnosne agencije, ali ako zakon u pojedinoj zemlji to dopušta, pištolj Wattozz mogu posjedovati privatne osobe s dozvolom držanja elektrošokera u kući kao alata za samozaštitu”, kaže Kemal Kalender.

  “Ciljano tržište regije, prema našim procjenama, treba oko 30.000 komada ovog oružja. Kalkulacije su da Hrvatska treba oko 4.700 komada, u Srbiji ih je potrebno nešto više, Kosovo zbog političke situacije treba između tri i četiri tisuće Wattozza”, procjenjuje Kalender.

  Granična policija s ovim u posjedu ne treba pucati na nikoga, ne treba vatreno oružje, poručuje.

  Pištolj se može puniti velik broj puta, a Albayrak će kupcu pružiti garanciju na proizvod od pet godina servisa, plus dvije godine na sam proizvod, što znači da će ga u tom roku, ukoliko se pojavi problem na pojedinom primjerku Wattozza, zamijeniti novim proizvodom.

  Pravni dio kompanije u tijeku je s provjerama zakonske regulative u pojedinim državama regije, s koliko godina osobe mogu posjedovati ovaj elektrošoker, ukoliko mogu i tako dalje.

  Proizvod je već uspješno testiran, a prva će ga koristiti policija Republike Turske i turske sigurnosne agencije, odmah nakon toga krenut će distribucija na Balkan, najavio je Kalender.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 1 = seven