Bevanda: Sastanak guvernera EBRD-a poboljšat će sliku BiH

  Projekti koje financira EBRD najviše se odnose na infrastrukturu i elektroenergetski sektor i čim se oni pokrenu pokreće se i naše gospodarstvo, rekao je Bevanda

  Foto: Arhiv AA

  Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora, smatra da će Bosna i Hercegovina dobiti na značaju i da će ojačati svoj kredibilitet, jer će u maju biti domaćin godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te da je to šansa koju treba iskoristiti, prenosi Anadolu Agency (AA).

  “Nasuprot dežurnim kritičarima koji negiraju svaku šansu za ekonomske kontakte, suradnju i poboljšanje poslovnog ambijenta, ja sam optimista da sastanak guvernera EBRD-a u Bosni i Hercegovini može donijeti bar poboljšanje slike o položaju BiH u ekonomskom svijetu. Naši su potencijali neupitni, ali nisu iskorišteni zbog nekih drugih faktora koji su daleko od ekonomije”, ocijenio je Bevanda.

  Podsjetio je da je EBRD jedan od najvažnijih partnera Ministarstva finansija i trezora BiH na čijem je čelu te da su kontakti među ovim institucijama na dnevnoj osnovi, jer potpisivanjima ugovora prethodi dugotrajan rad.

  “Složeno ustrojstvo BiH utiče i na sklapanje međunarodnih ugovora, a svaki ovaj kreditni sporazum spada u tu grupu. Dakle, kada određena institucija, poduzeće ili lokalna zajednica pokrene inicijativu za zaduženje tek tada se pokreću procedure o vođenju pregovora za sklapanje nekog ugovora i onda slijede konkretne aktivnosti”, naglasio je Bevanda.

  Dodao je da se u Sektoru za saradnju s finansijskim institucijama Ministarstva finansija i trezora BiH pripremaju ugovori i da je to tačka saradnje između tražitelja kredita i kreditora, jer se država po zakonu ne zadužuje, ali može biti garant i obično ministar finansija i trezora stavlja svoj potpis na ugovor o garanciji nakon odluke Predsjedništva BiH ili Vijeća ministara.

  Prema riječima Bevande, saradnja s EBRD-om do sada je bila vrlo uspješna, a sudeći po ispregovaranim projektima, ona će biti sve bolja i tek će se na terenu vidjeti rezultati potpisanih sporazuma.

  “Krediti EBRD-a su među povoljnijim, a njih uglavnom prate i grant sredstva tako da je korist višestruka. Ovi projekti koje financira EBRD najviše se odnose na infrastrukturu i elektroenergetski sektor i čim se oni pokrenu pokreće se i naše gospodarstvo, aktiviraju se domaća poduzeća, otvaraju se radna mjesta u građevinarstvu i to su pozitivni efekti, a ne puka zaduživanja”, zaključio je Bevanda.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine ÷ = one