Balkan uvesti u EU, da ne dospije u ‘rusku orbitu’

Foto: Reuters - Arhiva

Državama zapadnog Balkana koje žele u Europsku uniju treba dati jasnu perspektivu članstva kako ne bi dospjele u “rusku orbitu” i u tome EU mora biti jako aktivna, upozorio je predsjednik zastupničke skupine socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Gianni Pittella.

“Balkan prolazi kroz vrlo problematično razdoblje. U Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji djeluju jaki destabilizacijski pritisci”, kazao je on u razgovoru za ljubljanski list Dnevnik od ponedjeljka.

“Balkan je sastavni dio Europe i susjedstvo EU-a, ali smo sada jedni od drugih vrlo daleko, iako bismo trebali biti blizu i ujedinjeni”, kazao je čelnik grupacije europskih socijalista.

‘Velika ruska privlačnost’

“Potrebna je aktivna politika prema toj regiji i politička mobilizacija europskih snaga, jer inače riskiramo da cijelo to područje prijeđe u rusku orbitu. Taj je rizik vrlo realan, a ruska privlačnost je velika”, kazao je Pittela, dodavši da je jedina politika koja balkanske države drži sigurnima od Rusije otvorena perspektiva članstva u EU.

“Ta perspektiva potiče i ekonomski, socijalni te demokratski napredak tamošnjih društava. Tim državama koje kandidiraju za članstvo i mogle bi se EU pridružiti nakon 2019. godine moramo dati jasan odgovor, koji će djelovati stabilizacijski”, kazao je Pittela.

No, spomenute države moraju sasvim jasno ispuniti kriterije i obvezati se da će poštovati pravnu stečevinu EU-a i njena demokratska načela, inače će im vrata u EU biti zatvorena, poručio je Pittella.

Čelnik europskih socijalista upozorio je i na jake tendencije napredovanja nacionalističkih stranaka u državama srednje i istočne Europe, koje su mnogo stekle velikim proširenjem EU-a, a sada ne žele prihvatiti njene vrijednosti te biti solidarne u prihvaćanju izbjeglica i migranata.

“Uspon nacionalizma u istočnoj Europi shvaćam kao relikt sovjetskog režima, koji je imao jaku nacionalističku notu i bio u sebe zatvoren sustav. Ulazak tih država u EU nije u cijelosti prevladao takav model”, rekao je on.

“Taj nacionalistički diskurs je protueuropski usmjeren, a ne želi priznati golemi doprinos članstva u EU i europskih fondova rastu i napretku tih država”, kazao je Pittella, dodavši da bi takvim državama, koje ne žele biti solidarne i ispunjavati obveze i držati se europskih vrijednosti, ne bi trebalo dodjeljivati ni sredstva iz europskih strukturnih fondova.

‘Uvjeriti Nijemce’

Europski socijalisti se, po Pittellinim riječima, zauzimaju za reformu EU-a i njezinu jaču integraciju.

“Nijemce je sada potrebno uvjeriti da je neophodan viši stupanj europskog intregriranja na razini vlada, politika i ekonomije”, rekao je Pittella, ocijenivši da politika rigorozne štednje koju je do sada zastupala Njemačka nije bila dobra te da bi u eurozoni trebalo pristati na izdavanje zajedničkih euroobveznica.

Založivši se da se o pitanjima europskog razvoja postigne politički sporazum desnice i ljevice u Europi, Pittella je kazao da su socijalisti u tome jako aktivni.

“Jasno je da razgovaramo na ljevici, ali i da razgovaramo s liberalima i pučkim strankama. Ni prema jednoj europeističkoj političkoj opciji nemamo predrasuda, ali je jasno da smo vrlo rezervirani kad su u pitanju snage ekstremne desnice”, zaključio je Pittella.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

twenty six ÷ = thirteen