Austrijski političar kritikovan zbog prisustva na proslavi ‘Dana RS-a’

Visoki predstavnik Valentin Inzko zatražio je od Austrije da poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine.

Gudenus je lični prijatelj predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika [Reuters]

Prisustvo šefa zastupničkog kluba vladajuće Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Johanna Gudenusa na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske našlo se na meti kritike visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, kao i predstavnika austrijskih političkih stranaka.

Inzko je u izjavi agenciji APA zatražio od Austrije da poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine.

“Austrija se pokazala kao pravi prijatelj ove zemlje, i dalje podržavamo Bosnu i Hercegovinu”, podvukao je on, ističući da je važno da se izrazi podrška suverenitetu Bose i Hercegovine.

Inzko je podsjetio da je Bosna i Hercegovina u maju 1992, na inicijativu tadašnjeg ambasadora pri UN-u i predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti te svjetske organizacije Petera Hohenfellnera, primljena u UN.

Neprihvatljivo je, prema njegovim riječima, da su govornici na proslavi u Banjoj Luci govorili o bh. entitetu RS kao o “državi”.

“Jedina država na ovoj teritoriji je Bosna i Hercegovina”, naglasio je Inzko.

Kritike opozicije

On je istakao da je stvar svakog političara da sam procijeni kamo putuje i s kim se sastaje, odnosno čiji orden prima.

Podsjetio je da je na proslavi u Banjoj Luci bio i, kako je kazao, “predsjednik” Južne Osetije, što najbolje ilustruje događaj.

Inzko je ukazao da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine već tri puta proglasio neustavnim 9. januar kao praznik tog bh. entiteta.

“Nema niko ništa protiv da RS ima sopstveni praznik, ali očekujemo da on bude u saglasnosti sa pravnim okvirima, uključujući odgovarajuće odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, poručio je austrijski diplomat.

U Austriji je opozicija oštro kritikovala Gudenusov boravak na proslavi Dana RS-a.

“Ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl ne želi komentarisati ovu posjetu”, prenio je glasnogovornik Vlade Austrije Peter Launsky-Tieffenthal, dodajući da Gudenus tamo nije boravio kao predstavnik Vlade.

On je naglasio se Austrija ne miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i da ne podržava nikakve separatističke ambicije, kao i da je zvanični Beč privržen teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Oštra kritika uslijedila je iz redova stranaka Liste Pilz i Neos, koji su ocijenili da je riječ o “skandalu”.

“Posjeta šefa poslaničkog kluba FPÖ-a jasan je politički signal i izražena podrška separatističkim pokretima RS-a”, naglasila je glasnogovornica za vanjskopolitička pitanja Liste Pilz Alma Zadić.

‘Noćni vuk’

Ona je ocijenila da Austrija vanjskopolitički time postaje nevjerodostojna.

“FPÖ time radi protiv zajedničkog programa Vlade u kojem se Vlada jasno izjasnila za davanje doprinosa stabilnosti na zapadnom Balkanu. Godine diplomatskih napora ranijih vlada i bivšeg šefa diplomatije, kao i aktuelnog kancelara Sebastiana Kurza uništavaju se potrebom za dokazivanje vicekancelara Heinz-Christiana Strachea i Gudenusa”, navela je Zadić.

Neos je uputilo pitanje Stracheu: “Gospodine vicekancelaru, jeste li Vi sada ‘Noćni vuk’?”

Stranka je time aludirala na njegovo članstvo u ruskom bajkerskom klubu “Noćni vukovi”, čiji su članovi, kao i Strache, dobili orden RS-a.

Neos ujedno kritikuje to što je orden dodijelio predsjednik RS-a Milorad Dodik, za koga stranka tvrdi da negira genocid u Srebrenici.

Neos je najavio da će uputiti zastupnički upit po kojim kriterijima Strache ubuduće namjerava prihvatati takva priznanja.

Gudenus je inače lični prijatelj Milorada Dodika. Dodik je prisustvovao njegovom vjenčanju u Banjoj Luci, a Gudenusova supruga porijeklom je iz tog bh. grada.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

ninety − = eighty six