Arhiv Brčko distrikta BiH: Saopštenje za javnost povodom obilježavanja Dana arhiva i arhivske službe

U kulturnoj historiji Bosne i Hercegovine među važne datume spada i 12. decembar 1947. godine, dan kada je proglašena Uredba o Državnom arhivu Narodne Republike Bosne i Hercegovine i započela organizirana zaštita arhivske građe u Bosni i Hercegovini. Ovaj važan datum se u Bosni i Hercegovini obilježava kao Dan arhiva i arhivske službe. Ove godine će 72 godine Arhiva i arhivske službe u Bosni i Hercegovini biti obilježeno prigodnim i raznovrsnim programima u Travniku, Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Brčkom i Bihaću. Centralna manifestacija se održava u Travniku.

Služba za arhiv Odjeljenja / Odjela za javni registar je tim povodom pripremila izložbu pod nazivom „Brčko u štampi u austrougarskom periodu“. Izložba će biti otvorena u srijedu, 18. decembra 2019. godine, u 18.30 sati, u izložbenom salonu gradske vijećnice. Partneri brčanskom arhivu u pripremi i realizaciji ovog projekta su Gazi Husrev-begova biblioteka Sarajevo i MediaCentar iz Sarajeva.

Izložbom će biti predstavljeni tekstovi i oglasi iz novina „Sarajevski list“ i „Bosanskohercegovačke novine“ u periodu austrougarske uprave Bosnom i Hercegovinom. Preko 1.000 novinskih članaka i oglasa svjedoči o periodu okupacije, upravi i organizaciji opština, sudskoj vlasti i gruntovnici, školstvu, trgovini, saobraćaju i komunikacijama, humanitarnim akivostima, a sadrže i druge razne vijesti.

Brčko se po prvi put u bosanskohercegovačkoj štampi pojavljuje već u drugom broju Bosanskog vjestnika od 14. aprila 1866. godine. Nepotpisani novinar čitatelje prve bh. novine, koja je i štampana u Bosni i Hercegovini, izvjestio je o osnivanju akcionarskog podvoznog društva pod imenom „Društvo Bosanskog vilajeta“. U tekstu se navodi da: „U Bosanskim predjelima imamo najglavnije skele na Savi: Brod, Brčko i Gradiška; a od strane Mljetaka i Krfa: Gabelju i Carinu. Što ima putova iz Broda do Sarajeva, iz Brčkog, pored Save do Broda, i iz Travnika, svi su za kolovoz završeni; a skoro će dovršiti i put koji koji se gradi od Brčkog do Maglaja“.

U Bibliografiji štampe Bosne i Hercegovine 1850.-1941. autora Đorđa Pejanovića, nalazimo podatak da je u Brčkom 1883. godine izlazio časopis pod nazivom Bosanac, u čijem podnaslovu je stajalo zabavno-poučni nedeljnik vlasnika i urednika Ivana Lepušića. Prvi broj je objavljen 09. jula 1883. godine, a ugašen je tokom 1884. godine. Nema podataka da li se negdje čuva izvornik Bosanca, tako da smo uskraćeni da provjerimo kakve su bile teme i o čemu su novinari pisali u ovom zabavno-poučnom nedeljniku koji je izlazio u Brčkom prije više od 135 godina.

Izložba „Brčko u štampi u austrougarskom periodu“ je šesta po redu aktivnost ove vrste u posljednjih dvije godine i treća koju je pripremio brčanski arhiv, a koja je tematski vezana za historiju i kulturu Brčkog. Tematski su obrađene slijedeće teme: Okupacija Bosne i Hercegovine; Vrhovna uprava: Zajedničko ministarstvo finansija i Zemaljska vlada; Okrug, kotar, opština; Sudska uprava i sudski poslovi; Trgovački registri; Gruntovnički poslovi; Saobraćaj i komunikacije; Školstvo; Trgovina; Prva posavačka izložba; Humanitarni rad, i Razne vijesti iz Brčkog, na ukupno 25 izložbenih panoa.

Pozivamo sve zainteresovane da svojim prisustvom uveličaju ovu manifestaciju i steknu nove spoznaje o prošlosti našeg grada.

Autor: Arhiv Brčko distrikta BiH
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

ninety six ÷ = twenty four