Američki veleposlanici u Srbiji i Kosovu traže ukidanje pristojbi

  Osim toga, veleposlanici su, među ostalim, pozvali obje strane da prestanu s provokacijama i da se Beograd i Priština "snažno opredijele za mir" te vrate dijalogu koji predvodi Europska unija.

  Foto: Arhiv

  Veleposlanici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji i na Kosovu Kyle Scott i Philip S. Kosnett pozvali su Kosovo da ukine pristojbe na robu iz Srbije i BiH.

  Osim toga, veleposlanici su, među ostalim, pozvali obje strane da prestanu s provokacijama i da se Beograd i Priština “snažno opredijele za mir” te vrate dijalogu koji predvodi Europska unija.

  – Ako tako uradite, optimisti smo da možete postići povijesni sporazum o normalizaciji u 2019. godini – poručila su dvojica veleposlanika u autorskom tekstu za beogradsku Politiku i prištinski Zeri.

  Veleposlanici su također naveli da Srbija i Kosovo imaju punu podršku SAD-a i da će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu da Beograd i Priština izgrade neophodno povjerenje kako bi se uobličio i sproveo sveobuhvatan sporazum u čijem bi središtu bilo uzajamno priznavanje.

  – Kao američki veleposlanici u Beogradu i Prištini uvjereni smo da trezveno političko vodstvo koje ima viziju može dovesti do sveobuhvatnog sporazuma Srbije i Kosova, u čijem središtu bi bilo uzajamno priznavanje. Taj uspeh bi položio temelje mirnije i naprednije budućnosti svih naroda u ovoj regiji – naveli su Scott i Kosnett.

  Podsjetili su da je američki predsjednik Donald Trump nedavno pisao liderima Srbije i Kosova da bi ih potaknuo “da iskoriste trenutak i svoje političko vodstvo upotrebe za donošenje odluka koje bi pomirile interese obje zemlje”.

  Dvojica veleposlanika izrazila su uvjerenje da je sporazum moguć i da je predsjednik SAD-a već pozvao predsjednike Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hashima Thacija u Bijelu kuću “da obilježe taj uspeh čim do njega dođe”.

  – Sjedinjene Države nisu, niti će propisivati kako to rješenje treba izgledati, ali vjeruju da mora biti primjenljivo kako na Kosovu tako i u Srbiji i mora doprinijeti dugoročnoj stabilnosti u regiji. Na liderima i njihovim timovima je da se vrate pregovorima predvođenim EU i ispitaju sve mogućnosti, kao i da na jasan i otvoren način komuniciraju sa svojim građanima – ocijenili su veleposlanici.

  Napominju kako status quo sputava ekonomski i politički napredak dviju zemalja te da organizirani kriminal, korupcija i drugi ekstremistički elementi uzimaju maha i postaju prijetnja regionalnoj i europskoj sigurnosti.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  16 ÷ two =