Akcija “Parti”: Tužilaštvo Distrikta podiglo optužnicu protiv 11 osoba

  Optuženima se stavlja na teret da su od jula do novembra 2018. godine na prostoru Distrikta i Maglaja, u međusobnoj saradnji kao i pojedinačno, vršili nezakonitu nabavku i distribuciju marihuane, amfetamina (tzv. speed) i kokaina.

  Droga oduzeta u akciji "Parti" (Foto: Arhiv)

  Novinar: Adis Mujdanović

  Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 11 osoba zbog sumnje da su se tokom prošle godine na prostoru ove lokalne zajednice i Maglaja bavili nezakonitom nabavkom i prodajom opojnih droga.

  Za ovo krivično djelo optuženi su: Milenko Mihajlović (45), Goran Blagojević (26), Adnan Bešić (42), Elvir Mandžukić (33), Rusmir Klebić (43), Milorad Karać (33), Savo Perić (24), Darijo Rašević (29), Perica Milošević (38), Predrag Radosavljević (22) i Mitar Cvijetinović (22), saopćeno je danas iz Tužilaštva.

  Nakon što su krajem novembra prošle godine otkriveni u okviru policijske akcije kodnog naziva “Parti”, Tužilaštvo je ubrzo okončalo istragu protiv 12 osumnjičenih, koja je rezultirala podizanjem optužnice protiv njih 11.

  Optuženima se stavlja na teret da su od jula do novembra 2018. godine na prostoru Distrikta i Maglaja, u međusobnoj saradnji kao i pojedinačno, vršili nezakonitu nabavku i distribuciju marihuane, amfetamina (tzv. speed) i kokaina.

  Oni se terete da su nabavljali navedene opojne droge i u različitim ih količinama, lično ili posredstvom trećih osoba, prodavali većem broju njima poznatih kupaca.

  Podizanjem i potvrđivanjem optužnice pred brčanskim Osnovnim sudom, utvrđena je osnovana sumnja da su optuženi počinili krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga (iz člana 232. stav (1) Krivičnog zakona Distrikta) za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od jedne do 10 godina.

  Optužnicom je podnesen prijedlog za oduzimanje imovinske koristi od optuženih Milenka Mihajlovića i Adnana Bešića, kao i za produženje pritvora optuženima: Goranu Blagojeviću, Adnanu Bešiću, Rusmiru Klebiću, Elviru Mandžukiću i Miloradu Karaću.

  “Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica”, navedeno je u saopćenju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  49 − forty seven =