Agencija za vodno područje Save: Za Odžačku Posavinu proglašena redovna odbrana od poplava

  - Vodostaj na mjerodavnoj vodomjernoj stanici za ovo poplavno područje VS Slavonski Brod (rijeka Sava) iznosi 737 centimetara sa tendencijom blagog porasta od jednog centimetra na sat

  Foto: AA/Ilustracija

  Glavni rukovodilac odbrane od poplava, direktor Agencije za vodno područje rijeke Save – Sarajevo, na prijedlog područnog rukovodioca odbrane od poplava za poplavno područje Odžačka Posavina, proglasio je početak redovne odbrane od poplava u petak sa početkom u osam sati, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Razlog je taj što je na vodomjernoj stanici Slavonski Brod dostignut vodostaj pri kojem počinje redovna odbrana od poplava prema Federalnom operativnom planu (FOP), navode iz Sektora za upravljanje vodama Agencije za vodno područje Save (AVPS). Dodaje se da vodostaj na mjerodavnoj vodomjernoj stanici za ovo poplavno područje VS Slavonski Brod (rijeka Sava) iznosi 737 centimetara sa tendencijom blagog porasta od jednog centimetra na sat.

  “Pravno lice koje je zaduženo za provođenje mjera aktivne odbrane od poplava na ovo području otpočelo je sa provođenjem mjera redovne odbrane od poplava koje su definisane FOP-om“, naglašava se u informaciji o stanju vodostaja na području rijeke Save u Federaciji BiH.

  Za poplavno područje na neposrednom slivu rijeke Save Srednja Posavina bilježi se blago opadanje vodostaja na vodomjernoj stanici VS Slavonski Šamac (dva centimetra na sat). Stoga pravno lice koje je zaduženo za provođenje mjera aktivne odbrane od poplava na ovom području pojačano prati stanje objekata za zaštitu od poplava i isto je u pripravnosti za eventualno provođenje mjera redovne odbrane od poplava.

  Zbog porasta nivoa zaobalnih voda u kanalskoj mreži na području Odžačke i Srednje Posavine i nemogućnosti gravitacionog oticanja zbog visokog vodostaja rijeke Save, vrši se prepumpavanje vode putem postojećih pumpnih stanica. Uposlenici Agencije za vodno područje rijeke Save su na terenu i prate situaciju na zaštitnim vodnim objektima na području Odžačke i Srednje Posavine“, kažu iz agencije.

  Trenutno se na većini hidroloških stanica na slivu Une i Sane bilježi blago opadanje vodostaja, istakli su u četvrtak ujutru iz Sektora za upravljanje vodama AVPS-a.

  Prema prognostičkim meteorološkim modelima, nisu prognozirane značajnije nove padavine, a prognozirani hidrološki modeli kažu će se nastaviti trend opadanja vodostaja na slivovima rijeka Une i Sane, što će dovesti do postepene stabilizacije vodostaja. Slična je situacija i na slivu rijeke Bosne.

  Na kraju iz agencije ističu da se sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkom stanju provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + 41 = forty six