Advokat: Srbija dala garancije za puštanje Mladića

Saša Lukić kazao kako su garancije Vlade Srbije dostavljene danas timu odbrane posredstvom Ministarstva pravde Srbije.

Mladiću je u Hagu okončano suđenje i očekuje se izricanje prvostepene presude [Arhiva]

Vlada Srbije dala je danas garancije za puštanje Ratka Mladića iz pritvora Haškog tribunala na liječenje u Srbiju, prenose bh. mediji pozivajući se na advokata Sašu Lukića.

On je naveo kako su garancije Vlade Srbije dostavljene danas timu odbrane posredstvom Ministarstva pravde Srbije.

„U garancijama Vlade garantuje se da će, u slučaju da general bude privremeno pušten na slobodu po odluci sudskog vijeća, a u vrijeme boravka na teritoriji Srbije, Srbija poštovati sve naloge sudskog vijeća kako bi se general u svako vreme mogao po nalogu vijeća pojaviti pred Tribunalom“, rekao je Lukić, prenosi RTRS.

Advokat je naveo kako odbrana radi na prikupljanju dokumentacije koja će se nalaziti u zahtjevu sudskom vijeću Tribunala za puštanje Mladića na privremenu slobodu radi liječenja u Srbiji i kako preostaje još da se osigura mišljenje ljekara koji će pregledati generala Vojske Republike Srpske optuženog za ratne zločine.

Lukić je ocijenio kako bi krajem oktobra ljekari trebali posjetiti Mladića u Hagu, gdje će ga pregledati i upoznati se o ljekarskoj dokumentaciji, te ukazao kako termin zavisi od toga koliko će brzo uprava pritvorske jedinice u Hagu osigurati dozvolu i uvjete za rad ljekarskom timu.

On je istakao kako će, nakon dobivenog ljekarskog mišljenja, hitno biti upućen zahtjev za puštanje Mladića na privremenu slobodu radi liječenja, jer njegovo zdravstveno stanje „ne trpi bilo kakva odgađanja”.

Čeka se presuda

Mladiću je u Hagu okončano suđenje i očekuje se izricanje prvostepene presude.

Odbrana je više puta zahtijevala njegovo privremeno puštanje na slobodu radi liječenja u Rusiji uz garancije te zemlje, ali su ti prijedlozi odbijeni.

Ratni komandant bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u julu 1995. ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Nakon višegodišnjeg bijega uhapšen je u Srbiji i izručen Tribunalu maja 2011. godine.

Suđenje mu je počelo u maju 2012., a okončano u decembru prošle godine.

Prvostepena presuda trebala bi mu biti izrečena do novembra 2017., a čeka je u pritvoru Haškog tribunala.

Tužiteljstvo Haškog tribunala zatražilo je kaznu doživotnog zatvora za Mladića.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ one = two