Adis Mujdanović: Kada će doći vrijeme za nove – mlađe ljude u brčanskoj politici?

Dedeića su zastupnici u brčanskoj Skupštini imenovali na poziciju vršioca dužnosti direktora Zavoda za planiranje, projektiranje i razvoj, dok je Bosić izabran za novog predsjednika SDS-a u ovom gradu.

Foto: Arhiva

Autor: Adis Mujdanović

Ismet Dedeić (Savez za bolju budućnost – SBB) i Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka – SDS) jedna su od najpoznatijih imena na političkoj sceni Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, a tokom sedmice na izmaku ponovo su došli u centar medijske pažnje.

Dedeića su zastupnici u brčanskoj Skupštini imenovali na poziciju vršioca dužnosti direktora Zavoda za planiranje, projektiranje i razvoj, dok je Bosić izabran za novog predsjednika SDS-a u ovom gradu.

O ovim odlukama se i ne bi imalo šta napisati da je riječ o mladim ljudima koji, recimo, tek stupaju na političku scenu BDBiH, ljudima kojima je ponuđena šansa da donesu pozitivne promjene u ovoj lokalnoj zajednici.

Isprobana imena

Međutim, realnost je sasvim drugačija. Oba ova imena već su djelovala u pojedinim političkim procesima u Brčkom i, iz ugla prosječnog stanovnika, za sobom nisu ostavila mnogo dobrih stvari zbog kojih bi ih se pamtilo.

Zaključak je da su Dedeić i Bosić već isprobana imena, te da je došlo vrijeme za neke nove, po mogućnosti mlađe ljude, kojima će se dati prilika da urade nešto pozitivno za stanovnike BDBiH.

Valjda bi to, u ovom političkom sistemu, trebala biti normalna stvar. Smatram potpuno pogrešnim ako se daje šansa jednim te istim ljudima, pogotovo ako je riječ o onima koje obični građani, a oni su većina, baš i ne pamte po dobrome.

Sve to podsjeća na ona vremena prije demokratije, kada su jedna te ista imena, bez obzira na rezultate svog rada, ostajala do penzije ili smrti na raznim političkim funkcijama.

Očito da se i dan-danas politika na ovim prostorima, ne samo u BDBiH, nije mnogo odmakla od tog sistema.

Ljudi koje sam spomenuo u ovom tekstu, Dedeić i Bosić, koristeći svoje moć i utjecaj, i dalje se ambiciozno uključuju u nove političke projekte. Pitam se – kada će doći vrijeme za nove – mlađe ljude u brčanskoj politici?

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× two = four